Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозията в метрото на Лондон е терористичен акт според властите

22 души са ранени при взрива

| обновено на 15.09.17 в 17:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

22 души са ранени при взрива във вагон на лондонското метро на станция „Парсънс Грийн“ в югозападен Лондон. Няма опасност за живота им, повечето са с обгаряния по лицето. Някои от хората са ранени в резултат на настъпилата паника и последвалото блъскане при излизане от метростанцията.

Британските власти са установили самоличността на заподозрения за поставянето на самоделното взривно устройство, което избухна в метрото на Лондон тази сутрин, съобщи Скай Нюз.

Взривното устройство е имало таймер, съобщи Би Би Си. Скотланд ярд разглежда инцидента като терористичен акт. Командващият Отдела за борба с тероризма Марк Роули заяви на кратка пресконференция, че самоделно взривно устройство е причинило експлозията в лондонското метро:

Тази сутрин в 8.20 часа експлозия е избухнала на територията на метростанция „Парсънс Грийн“ в едно от влакчетата. Става дума за взрив при детонацията на самоделно взривно устройство.

Премиерът Тереза Мей, която свика спешно комитета за справяне с кризисни ситуация, заяви, че не очаква повишаване на нивото от заплаха от тероризъм, което в момента е "сериозно", но ще има засилено полицейско присъствие. 
Моите мисли са с ранените на "Парсънс Грийн" и със служителите на спешните служби, които отново реагираха бързо и смело на предполагаемия терористичен инцидент, се казва в изявлението на Мей.

Информацията от официални източници все още е оскъдна, но това, което се знае, най-вече на базата на сведенията на очевидци е, че във вагон на метрото на спирката „Парсънс Грийн“ е експлодирала голяма бяла пластмасова кутия, каквато обикновено се използва за боя. Кутията е била в торба от супермаркет.

Станцията е затворена, спряно е движението на влаковете по засегнатата отсечка от „Дистрикт лайн“, известна още като „Зелената линия“.

Министърът на външните работи Борис Джонсън заяви, че не трябва да се бърза със спекулациите и призова за спокойствие. 

Същевременно мъж с нож е арестуван близо до железопътната гара в британския град Бирмингам, съобщи Ройтерс, като се позова на местно издание. Засега не са ясни намеренията на мъжа, нито конкретната причина за ареста.

Посолството ни в Лондон е отправило запитване към местните власти дали има пострадали български граждани. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да направят това на дежурните телефони на посолството в Лондон: + 442075813144 и + 442075849400.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Журналистът Мария Спирова: Лондон вече се отнася със сравнително хладнокръвие към такива инциденти

За жалост това се превръща в нещо като очаквано ежедневие в Лондон. Мисля, че и самите лондончани, и властите вече се отнасят със сравнително хладнокръвие към подобни инциденти . Това заяви в предаването „Хоризонт за вас“ журналистът Мария Спирова ,..

публикувано на 15.09.17 в 13:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от гласа 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промени в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48