Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тубдиспансера в Стара Загора ще има седмица на отворените врати

Снимка: БГНЕС

Следващата седмица в Стара Загора започва седмица на отворените врати в Тубдиспансера за скрининг на риска от туберкулоза. В областта за миналата година са регистрирани нови 58 случая на болестта.

По последни данни на Световната здравна организация само през 2015 г. от туберкулоза са се разболели 10 милиона души в света. От тях вече са починали 1,5 милиона. В България от 2007 г. досега има трайна тенденция за спад на заболелите. През 2016 г. случаите у нас са 21 на 100 хиляди души от населението, а в Старозагорска област - 17 на 100 хиляди.

Четири пъти годишно в Тубдиспансера се провежда седмица на отворените врати.

Целта на тази инициатива е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се повиши обществената информираност, посочи доктор Светлан Михайлов.

По изпълнение на националната програма за борба с болестта в Стара Загора работи и неправителствената организация "Свят без граници", особено в средите на ромската общност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Болницата в Монтана ще преглежда безплатно за туберкулоза

Седмица за профилактика на туберкулозата ще се проведе отново в областната болница от 11 до 15 декември, съобщават от лечебното заведение в Монтана . Това е четвъртата за тази година възможност всеки да провери статуса си безплатно, без значение дали..

публикувано на 08.12.17 в 16:16

Скрининг за туберкулоза се провежда в Пловдив

Скрининг за туберкулоза се провежда от днес до 8 декември в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще се правят..

публикувано на 04.12.17 в 13:08

120 нови случая на туберкулоза за година

1200 души са преминали за една година през безплатните прегледи за скрининг за риска от туберкулоза на Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ "Свети Георги". Новооткритите случаи за този период са 120. Това заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 04.12.17 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с..

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати...

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спад на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия,..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един -..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското..

публикувано на 10.08.24 в 09:53