Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Инспекцията по труда може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратени договори

| обновено на 13.12.17 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Главната инспекция по труда ще може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратяване на трудовите правоотношения, решиха окончателно народните представители. Това ще става от 31-ви март 2018-а. 

Народните представители окончателно решиха прехвърляне на предприятие да става само ако работодателят е изплатил всички дължими, но неизплатени заплати, обезщетения и осигуровки. Задължението важи и за работници и служители на трудов договор с прекратени трудови правоотношения до три години преди прехвърлянето на предприятието. 
Заместник-председателят на групата на БСП за България Крум Зарков очерта ползите от приетите текстовe.
На Главната инспекция по труда да помоли съда да започне процедура по несъстоятелност в случай, че не са изплатени заплати на повече от една трета на работниците. Това е особено важно, тъй като това отваря достъп на Фонда към фонда на тези работници тогава, когато един работодател въпреки своето законово задължение, не го изпълнява и не поисква съответната процедура - процедура, която, напомням, е оздравителна такава, тоест добросъвестният работодател би трябвало да я поиска.

С промените в Кодекса на труда работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, няма да  могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. 

Право на гарантирани вземания вече имат всички работници, в определено предприятие, независимо колко време са работили там и на какво работно време - уточни Светлана  Ангелова от ГЕРБ

Тези, които са с трудови правоотношения към момента на вписване в Търговския регистър на решението за откриване на производството по несъстоятелност и тези, които имат прекратени трудови правоотношения.


Прехвърляне на дадено предприятие вече ще може да се прави само ако работодателят е изплатил всички дължими заплати, обещетения и осигуровки. Крум Зарков от БСП подчерта:

Доста сериозна преграда на така нареченото "прехвърляне на клошар". Създава се ново условие за неплатежоспособност. Когато задължения за изплащане на трудови възнаграждения към най-малко една трета от работниците не са изпълнени, това вече ще е условия за обявяване на съответното предприятие в неплатежоспособност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, ДПС" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, ДПС" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната избирателна комисия.  Заседанието на ЦИК започна малко преди 18 ч. - с близо 7 часа закъснение...

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от пресцентъра, в..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово.  Според..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05

КЗП забрани нелоялна търговска практика на мобилните оператори по отношение размера на неустойките

Комисията за защита на потребителите забрани прилагането на нелоялна агресивна търговска практика от мобилните оператори по отношение на максималния размер на неустойките.  Председателят на Комисията Мария Филипова издаде административни актове, с които да забрани нелоялната търговска практика. От комисията посочват, че множество потребители, които са..

публикувано на 04.09.24 в 19:00

Голям пожар в столичния квартал "Димитър Миленков"

Сухи треви и отпадъци горят в столичния квартал "Димитър Миленков".  Три екипа на пожарната са на място. Няма опасност за живеещите наблизо, увериха от Пожарната Пожарът гори в полетата около кварталите. Към момента няма данни за пострадали хора. Димът от пожара се издига на високо и се вижда от..

публикувано на 04.09.24 в 18:56
Колеги, близки, приятели, граждани се поклониха пред паметната плоча в двора на РПУ в Бобов дол за загиналите шестима полицаи и пожарникари.

Рискът пожарът под Черни връх в Рила да се разрасне не е голям

Не е висок рискът пожарът под Черни връх на 2300 метра надморска височина в Рила да се разрастне.  Това казаха пред репортери гл. комисар Александър  Джартов, директор на Националната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и директорът на Регионалната дирекция в Кюстендил комисар Светлин Георгиев.  Двамата бяха на..

публикувано на 04.09.24 в 18:31