Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия започват решаващи преговори за съставяне на управляваща коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин започват сондажите между християндемократи, социалдемократи и баварския християнсоциален съюз, в които вече официално трябва да стане ясно има ли шанс да съставят коалиционно правителство.

По 13 души от партия ще се съберат около кръглата маса днес на обяд. Сондажите ще се проведат в централата на ГСДП. След кратък разговор между тях на заседания ще се съберат и 15-те работни групи, които трябва да намерят пресечни точки в програмите на трите партии. Още в новогодишното си обръщение канцлерът Ангела Меркел обеща този път преговорите да са бързи и интензивни.

ХДС влиза в тези преговори с цел да създадем условия за формиране на стабилно правителство. Смятаме, че задачите, които стоят пред нас, и за които получихме мандат от избирателите, са много и тежки.

Нейният коалиционен партньор – лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер също смята, че ново правителство в Германия трябва да има най-късно на Великден.

Сондажите, които започват днес, ще продължат максимално пет дни, обещаха лидерите. В четвъртък ще стане ясно дали са били успешни. 

Ако трите партии се разберат за коалиция, на извънреден конгрес на социалдемократите на 21 януари делегатите на партията трябва да дадат съгласие, за да може тя наистина да бъде сформирана.

Изборите в Германия се проведоха на 24 септември. Досега страната никога не е оставала толкова дълго без правителство. Според 53% от германците и този път християндемократите и социалдемократите ще успеят да преодолеят различията си и да съставят кабинет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на гръцките острови, съобщават от гръцката полиция, която си сътрудничи с Интерпол. Рязко..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан Тамахкяров поясни: "Не са указани параметрите, които са необходими, за да се зарежда водата - какво..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да го достигнеш. А тук са и най-хубавите хижи в България.  Това препоръча в интервю за „Пътувай..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

Започна мащабно изследване на геннопредаваните заболявания в Израел

В Израел започна голямо изследване на геннопредаваните заболявания. Участието в програмата е доброволно. Освен че дава кръв за изследване, всеки желаещ трябва да разкаже и откъде пристига - той, родителите или предците му. Смята се, че въпреки хилядолетията на живот по цял свят, евреите са запазили не само положителни гени, но и тези за..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до момента, какви мерки са предприети и какво следва оттук нататък, заяви областният управител на София..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според медиците унищожава системата за психично здраве.  Синдикатите протестират срещу предложението да се..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на..

публикувано на 29.07.24 в 10:35