Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробив в разговорите за съставяне на коалиция в Германия

| обновено на 12.01.18 в 15:06
Мартин Шулц и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия бе договорено да започнат преговори за голяма коалиция. Канцлерът Ангела Меркел, лидерът на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер и председателят на социалдемократите Мартин Шулц преговаряха рекорден брой часове, за да постигнат компромис.

 24 часа продължиха преговорите в последния ден на сондажите за голяма коалиция в Берлин. Това е абсолютен рекорд дори за канцлера Ангела Меркел, която е известна с издръжливостта си по време на кризисни ситуации и вече има зад гърба си 17-часови заседания в Брюксел по време на еврокризата.

В крайна сметка към 9 сутринта от кръговете на преговарящите в централата на социалдемократическата партия в Берлин изтече информацията, че е постигнат пробив.

Консерваторите и социалдемократите са се разбрали по най-спорните теми. Те са съгласни на ограничаване на бежанския приток в Германия, като в бъдеще той ще се ограничи на до 1000 души на месец. По отношение на данъчната политика социалдемократите не успяха да пробият с искането си да се увеличат данъците на най-богатите. Има споразумения за пенсионната реформа и енергетиката.

След края на разговорите Мартин Шулц заяви:
Германия трябва отново да поеме силната роля, която има в Европа, и да отговори на предложенията, направени от Париж, както и на тези на Еврокомисията в Брюксел. Готови сме да се ангажираме и икономически, и политически, за да укрепим ролята на Европа.
Меркел потвърди, че е готова да работи с френския президент Макрон по реформирането на ЕС.
Що се отнася до Европа, ние сме убедени, че имаме нужда от нов възход и не се боим да намерим общи решения с Франция.


С края на сондажите драмата със съставянето на правителство далеч не приключва. Резултатът от тях тепърва трябва да бъде гласуван на извънреден конгрес на социалдемократите на 21 януари. Ако делегатите гласуват за започване на същински преговори, те също трябва да бъдат завършени успешно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер (вляво) и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц след края на предварителните преговори за коалиция в петък.

Пробив в Германия в преговорите за управляваща коалиция

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел постигнаха пробив в преговорите за коалиция със социалдемократите за формиране на коалиционно споразумение, предаде АФП, цитирайки запознати източници. След над 24 часа преговори партийните шефове и..

публикувано на 12.01.18 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

Започна мащабно изследване на геннопредаваните заболявания в Израел

В Израел започна голямо изследване на геннопредаваните заболявания. Участието в програмата е доброволно. Освен че дава кръв за изследване, всеки желаещ трябва да разкаже и откъде пристига - той, родителите или предците му. Смята се, че въпреки..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за..

публикувано на 29.07.24 в 10:35