Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов уволнява шефката на Държавната агенция за закрила на детето

Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. Цитираните мотиви са непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Временно агенцията ще се оглавява от досегашния заместник-председател д-р Валентин Димитров. Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на Агенцията за закрилата на детето и по-специално на наблюдението и контрола върху специализираните институции за отглеждане на деца.

Кметът на Габрово е получил сигнал за насилие над подрастващи и конфликт между служителите и ръководството на Дома за деца с увреждания. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова. Сигналът е бил базиран на проверка на нейната служба, за която са били информирани и останалите отговорни институции: 

Екип на омбудсмана през декември, на 16-и и 17-и, беше на място в Габрово и е сигнализирал всъщност всички институции - Отдела за закрила на детето, Регионалната служба по социално подпомагане, кмета на Габрово, общинските отдели, местното РПУ за твърденията, че има освен пререкания и конфликт между хората в персонала, но и насилие над деца.

Манолова посочи, че след тяхната проверка прокуратурата се е самосезирала по случая.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Потресаващо насилие в дом за деца и младежи с увреждания в Габрово

Видеоклипове показват как служители в дом за деца и младежи с увреждания "Хризантема“ заплашват и удрят настанените. Кадрите са заснемани в продължение на две години, но чак вчера станаха достояние на медиите, заради междуличностен конфликт между..

публикувано на 23.01.18 в 10:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26