Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов ще участва в молитвената закуска във Вашингтон при президента Доналд Тръмп

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон при президента Доналд Тръмп, съобщават от пресцентъра на партията.  В делегацията на ГЕРБ са и кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Бургас - Димитър Николов и на Пловдив - Иван Тотев


Националната молитвена закуска е международен форум, който се организира съвместно от Белия дом и Конгреса на Съединените щати. По традиция се провежда в първия четвъртък на февруари. По време на закуската освен президентът на САЩ, традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, Дипломатическия корпус, висшата администрация, въоръжените сили на страната, религиозни лидери, дипломати и държавни глави. Институцията на Молитвената закуска е характерна за Америка. Основната й цел е да съдейства за политическо и религиозно помирение. Тя е и най-голямото дипломатическо събитие във Вашингтон.

Българското присъствие на това събитие датира от 1991 година. Сред поканените тогава българи е бил президентът Желю Желев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на..

публикувано на 17.07.24 в 07:33
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски иска отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната

Украйна и още 50 страни обвиниха Русия в лицемерие, след като в Съвета за сигурност на ООН външния ѝ министър Сергей Лавров председателства среща, посветена на мултилатерализма. В Киев президентът Володимир Зеленски призова парламента да приеме закони за отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната си. Русия, която е ротационен..

публикувано на 17.07.24 в 07:30
Председателят на ЕС Шарл Мишел

Шарл Мишел отхвърли призива на унгарския Орбан за преосмисляне на европолитиката спрямо Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли призива на унгарския премиер Виктор Орбан за преосмисляне на европейската политика по отношение на Украйна, предаде Ройтерс. Орбан: Тръмп е готов да действа като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран В отговор на писмото на унгарския лидер, Мишел опроверга твърдението му,..

публикувано на 17.07.24 в 07:25

Кабинетът приема структурни промени в здравеопазването

Служебното правителство ще заседава днес. Очаква се да бъдат приети структурни промени в здравеопазването и да се даде съгласие социалното министерство да организира почивка в България на деца от Украйна и техни придружители в бази на дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих". Кабинетът ще възложи на "Български пощи" да извършва услуга..

публикувано на 17.07.24 в 07:23

Продължава борбата с пожарите, частично бедствено положение в Болярово

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас...

публикувано на 17.07.24 в 07:20

Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес за цялата страна Националният институт по метеорология и хидрология. Към тази сутрин в сила е червен код за горещини и за утрешния ден. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се..

публикувано на 17.07.24 в 07:14

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43