Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Коалиционните преговори бяха трудни, но си заслужаваха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че коалиционната сделка между нейния консервативен блок и социалдемократите е солидна основа за стабилно правителство, което ще се фокусира върху инвестициите в икономиката, за да бъде тя конкурентоспособна в бъдеще, предаде Ройтерс. Знаем, че за да бъде добро бъдещето на нашия народ трябва да модернизираме инфраструктурата и да вземем мерки за справяне с проблемите пред дигитализацията. Стабилните финанси са характерни за нашето правителство, заяви Меркел на съвместна пресконференция с лидера на социалдемократите Мартин Шулц. Тя добави, че договарянето с неговата партия по въпроса с миграцията е било трудно:

Това беше една от най-трудните глави. Не беше лесно да вземем под внимание от една страна хуманността, и урегулирането на миграцията от друга, но и по този въпрос успяхме да предложим добър пакет мерки, заяви германският канцлер, и добави:

Хората имаха две оправдани изисквания към нас: първо, най-накрая да съставим стабилно правителство. И на второ място, по време на преговорите, да вземем под внимание нуждите и интересите им. Убедена съм, че коалиционния договор, по който постигнахме съгласие, може да бъде точно това - основата за добро и стабилно правителство, от което се нуждае страната ни и което света очаква от нас.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц приветства коалиционната сделка, като я определи като повратен момент за европейската политика. Това, което написахме в коалиционното споразумение, отнасящо се до ЕС и бъдещето му ще доведе до фундаментална промяна в посоката за Европа. С това коалиционно споразумение Германия ще поеме отново активната и водеща роля в ЕС, коментира Мартин Шулц:

Искаме обществото да покаже солидарност и вярвам, че това, което наложихме, носи белезите на социалната демокрация. Имахме силно влияние при съставянето на коалиционния договор и сме доволни, че въпреки че някои отстъпки бяха трудни за нашите колеги консерватори, те все пак бяха постигнати.

Хорст Зеехофер, лидер на посестримата баварска партия на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, заяви, че днешното споразумение със социалдемократите предлага позитивен път за преодоляване на разделението и поларизацията в германското общество. Намерихме правилният отговор на трудните изборни резултати от 24 септември, като показахме, че разбрахме посланието и ще има промяна в статуквото, отбеляза Зеехофер. Германските медии съобщават, че той е вероятният вътрешен министър в новото правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на гръцките острови, съобщават от гръцката полиция, която си сътрудничи с Интерпол. Рязко..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан Тамахкяров поясни: "Не са указани параметрите, които са необходими, за да се зарежда водата - какво..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да го достигнеш. А тук са и най-хубавите хижи в България.  Това препоръча в интервю за „Пътувай..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

Започна мащабно изследване на геннопредаваните заболявания в Израел

В Израел започна голямо изследване на геннопредаваните заболявания. Участието в програмата е доброволно. Освен че дава кръв за изследване, всеки желаещ трябва да разкаже и откъде пристига - той, родителите или предците му. Смята се, че въпреки хилядолетията на живот по цял свят, евреите са запазили не само положителни гени, но и тези за..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до момента, какви мерки са предприети и какво следва оттук нататък, заяви областният управител на София..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според медиците унищожава системата за психично здраве.  Синдикатите протестират срещу предложението да се..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на..

публикувано на 29.07.24 в 10:35