Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова призова за ревизия на решението на Конгреса на партията "за" приемането на еврото в България

БСП представи нов модел на управление на страната

| обновено на 21.07.18 в 16:04
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП представя в София нов модел на управление на страната. Проектът е озаглавен „Визия за България“. Събитието се провежда в Националния дворец на културата.

Ясна заявка за разумно и добро управление на държавата в интерес на хората – така БСП определиха визията за България. Партийният документ е цялостна програма за управление на страната във всички сфери. Акцентът е в икономика и доходи, здравеопазване, образование и регионално развитие. Пред делегатите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата. Днес не се обръщаме към политическите си опоненти. Днес ние се обръщаме към народа си. Трябват ни смелост на идеите, неподкупност на хората и последователност в действията. Тази система ни убива, както първи го изрекоха майките на децата с увреждания, но всички го виждаме и тя не може да бъде кърпена повече. Тя просто трябва да бъде сменена".

В областта на доходите БСП предлагат минималните възнаграждения да са не по-малки от 60 % от средната работна заплата и увеличаване на ставките на нощния труд. Повишаване на средствата за хората с увреждания, социално слабите и самотните възрастни, осигуряване на заетост на хората с увреждания, а за пенсионерите – преизчисляване на старите пенсии.

В областта на икономиката социалистите предлагат т.нар. „Социален инвестиционен пакет“ за инвеститорите – държавно гарантирани ценни книжа. Предлага се за предприятия с над 50 % държавно или общинско участие печалбата им да се акумулира в „Държавен инвестиционен фонд“.

БСП предвиждат социални пакети за енергийно бедни, гарантиращи минималния им жизнен стандарт, пакети за гражданите и бизнеса според тяхното потребление.

БСП залагат на стимулиране на биологичното земеделие с отпадане на многото прекупвачи.

В областта на данъчната политика – намаляване на ставките за основни храни и лекарства и прогресивно данъчно облагане. БСП настояват да бъдат забранени обектите, които могат да бъдат приватизирани, да не могат да бъдат отдавани за концесии - да се управляват не на партийно квотен принцип, а на експертно мениджърско ниво – и БСП ще предложат конкретен законопроект.

Трябва да започнем да градим българско родно производство, подчерта лидерът Корнелия Нинова.

В документа се предвижда безплатни детски градини, един учебник за един клас за цялата страна, смесено – електронно и традиционно обучение – не на джендър идеологията в българските училища – призова Нинова.

В областта на здравеопазването се предлага държавните и общински болници да не са търговски дружества и да се регистрират по Закона за лечебните заведения. Частните болници да се отпишат от търговския регистър, да се регистрират като лечебни заведения и тогава да ползват средства по Здравната каса, в противен случай да си създадат система за финансиране , без да ползват средства по Здравната каса. 

БСП дадоха заден ход за приемането на еврото в България. Нека не бързаме, нека да го обсъдим, каза Нинова, въпреки че това е решение на конгреса на БСП. Нинова призова за ревизия на решението на Конгреса на партията "за" приемането на еврото в България:

"Сложиха ни в чакалнята на чакалнята, просто за да кажат любезно - "Не ставате за там". Нека не бързаме. Дайте да забавим с това ежедневно и непрекъснато напиране сега и веднага еврото и да ни приемат в еврозоната. Предлагам да отворим тази дискусия, въпреки решението на конгреса. Ако стигнем до друго - по-разумно, нищо не пречи да се съберем и да го ревизираме".

Георги Гергов от вътрешната партийна опозиция подкрепи идеята на лидера Корнелия Нинова за по-широко обсъждане на влизането на България в еврозоната, но изрази резерви, откъде точно ще дойдат парите за реализирането на представената визия:

"Ако се намали ДДС-то, нали разбирате, че се бърка в бюджета. Вътре в материала има едно слабо място - не се казва откъде всъщност ще дойдат парите, защото за светлото бъдеще това си го приказваме вече 29 години. В тази чакалня за еврото, в която ни слагат, наистина трябва да помислим. Плюс това, това може да ни направи много изненади по отношение на икономиката, по отношение на лев-евро".

Представеният днес партиен документ ще бъде предоставен за широко обсъждане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от механизмите за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04