Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Нова Загора срещу обгазяване от инсталация за производство на биогаз

Снимка: Архив / Снимка: БГНЕС

Жители на две пловдивски села - Труд и  Куртово Конаре ще подкрепят с присъствие протеста на град Нова Загора, който ще се състои в 17:30 часа пред инсталацията за биогаз, която системно обгазява града.

Хората от трите населени места ще се обединят около искането за незабавни мерки - ефективен контрол, задължителни оценки за въздействие върху околната среда и за специална наредба. 

Организаторът на протеста в Нова Загора Кремена Петрова коментира, че протестиращите ще настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов.

Кремена Петрова заяви, че след изпратени жалби в Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните и други свързани с разрешаването на проблема институции нищо не се е променило и инсталацията продължава да изпуска неприятни миризми в късните вечерни часове и сутрин рано. Това е и причината жителите на Нова Загора днес отново да излязат на протест и да поискат лична среща с премиера Бойко Борисов.

„Настояваме за тази среща, защото смятаме, че е крайно време да се спрат спекулациите, че премиерът Борисов лично стои зад инвеститора и поради това това той е толериран от институциите“.

Данева каза още, че настояват инсталацията да бъде затворена за установяване на истинската причина за изпускането на неприятните миризми.

Село Труд има аналогичен проблем с Нова Загора, инсталация за биогаз на 200 метра от селото, обгазява района вече втора година, а през село Куртово Конаре каменна кариера запрашава и замърсява селото от години. Днес протестиращите от трите населени места ще призоват институциите да спрат да обслужват олигархични интереси и да защитят правото на нормален живот, чист въздух, което всеки европеец има. Протест в село Труд против инсталацията за биогаз се планира и за 20 октомври, като на него се очаква силно присъствие на жители и на Нова Загора, и на Куртово Конаре.

С тези действия стартира обединението на потърпевшите от институционалното бедствие от цялата страна. Целта е образуване на силна организация, която да анализира и да набележи мерки за подобряване работата на държавните институции, които имат контролни функции, съобщават организаторите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения затрудни..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че отнемането на акредитацията на репортерите е било "напълно неочаквано", след като журналистите са..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни продукти. " Обикновено се изчислява на базата на т.нар. тротилов еквивалент ", уточни той...

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия опозиционен блок Едмундо Гонсалес. Опозицията призова гласоподавателите да останат в секциите за..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Румен Стоянов: Държавата трябва да застави мобилните оператори навсякъде да има връзка

"На места няма обхват и не може да бъдат известени хората . Писали сме писма до всички комисии, до министъра на вътрешните работи, на отбраната, до ДАНС, парламентарни комисии. Няма никакво решение. Това, което тогава казвахме, сега се случва ." Това обясни пред БНР Румен Стоянов, изпълнителен директор на Националното сдружение на кметовете..

публикувано на 29.07.24 в 07:44

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 07:38