Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Увеличаването на тавана на пенсиите е по-скоро страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен

Снимка: БГНЕС

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС определи предложението на правителството за увеличаването на тавана на пенсиите, а не отпадането му като страхлив и предпазлив ход. Пред журналисти в парламента той коментира:

“За съжаление сега позицията е променена. Аз отдавам това на притесненията на управляващите от ГЕРБ. Ще се получи една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, а в година, в която предстоят два избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки. По-скоро страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен ход. Е, какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове. На тях им казваме, че политически аргументи надделяват над експертните аргументи“, коментира Адемов.

Адемов уточни, че намерението за увеличаване на тавана на пенсиите в размер на 1200 лева се отнася за 65 хиляди души и не е най-важната дискусия. Той съобщи, че ДПС ще настоява за промяна на срока за преизчисляване на пенсиите:

“Сериозно обсъждаме идеята с преизчисляването на пенсиите, вместо от първи юли да бъде от първи април, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от началото на тази година“, допълни още той.

Адемов коментира още, че е по-добре да отпадне максималният осигурителен доход, отколкото да се увеличава, след като искането е хората да се осигуряват на реалните си доходи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въведоха режим на водата в Халкидики

Заради продължителната суша на места в Халкидики е въведен режим на водата. Властите призовават туристите и местните хора да ограничат ползването на вода. Бедствено положение обявиха в община Пропонидас на Халкидики поради недостиг на вода. Към общината принадлежат едни от най-добрите плажове на Халкидики, като Каликратия, Муданя, Триглия и..

публикувано на 06.09.24 в 13:15

Пиян без книжка предизвика тежка катастрофа край Долна Оряховица, има пострадали

Неправоспособен и пиян водач причини тежка катастрофа на пътя между Долна Оряховица и село Драганово. Тежко е пострадало едно дете, а други две деца са откарани в болница за прегледи. Със счупен крак е петгодишното дете на пияният шофьор, участвал в катастрофата. Произшествието е станало днес около 11:00 часа. По първоначална информация..

публикувано на 06.09.24 в 13:03

Над 500 участници в щафетния Екиден Маратон в София

Над 500 са участниците в юбилейното издание на щафетния Екиден Маратон в София, който по традиция се провежда в Деня на Съединението. Състезателите са по шестима в отбор и представят дипломатически мисии, Българската армия, спортни и фирмени клубове. В маратона, който продължава до 13 часа, участват и деца. Участниците на първия пост..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

В гранично кюстендилско селце почитат загинали във войните

Граничното кюстендилско селце Кутугерци се е свило до петима постоянни жители и е със затихващи функции. През годината населеното място е пусто. На 6 септември обаче оживява, защото освен празника на Съединението, тогава се провежда ритуал войнишка служба в памет на загиналите от селото над 30 мъже. Техните имена са изписани на реставриран и..

публикувано на 06.09.24 в 12:53

Антъни Блинкън призова за финализиране на споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел и палестинското движение "Хамас" да финализират споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.  По думите му 90 процента от сделката вече е договорена.  "Наистина и от двете страни зависи да постигнат споразумение по оставащите въпроси“, заяви Блинкън на пресконференция в Хаити,..

публикувано на 06.09.24 в 12:29

В София празникът започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 12:21

Зеленски пристигна в "Рамщайн" за срещата на Контактната група за военна помощ на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във военновъздушната база Рамщайн в Германия за срещата на Контактната група за военна помощ за страната. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов също ще участва в срещата. Преди отпътуването на Зеленски  главнокомандващият генерал Олександър Сирски обяви, че операцията на..

публикувано на 06.09.24 в 12:15