Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на великомъченик Димитър Солунски Чудотворец

| обновено на 26.10.18 в 09:07
Снимка: БГНЕС

Православната църква почита паметта на великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, убит заради вярата си през трети век.

Името му се свързва с множество чудеса и изцеления, заради което е сред най-тачените светии особено на Балканите. Приема се за покровител на град Солун и на славянските народи.

Днес на Димитровден празнуват имен ден 170 хил. българи.

"Настана светлият празник на Христовия воин и мъченик Димитър, който с вярата си светло озарява всичко". Това казва свести Климент  Охридски в похвалното си слово за свести Димитър, който още от древност е на особена почит сред славянските народи.

"Бъдете светли, както е светъл вашият Отец небесен. Това е изпълнил свети Димитър и затова е бил удостоен с такива чудеса, които и до ден днешен той върши", отбеляза отец Димитър. Той е един от 170-те хиляди българи, които днес имат имен ден.

Днес самодейци ще пресъздадат народни традиции за Димитровден в Етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово. Входът за комплекса е свободен.

С водосвет в музейния храм "Свето Богоявление" ще започне празника в Етъра.

В народния календар честването на Димитровден се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Затова на този ден в миналото стопаните отлъчвали овцете от овчарите и ги прибирали в кошарите.

Обичаят в Етъра днес ще пресъздадат самодейци от читалището в русенското село Красен. Те ще съживят традицията от едно време, когато жените дарявали овчарите и ритуалът се превръщал в празник.

На днешния ден Велико Търново чества 833 години от въстанието на болярите Петър и Асен и създаването на Второто българско царство.

Празникът започва с литургия в църквата "Успение Богородично".

Общоградско литийно шествие с иконата на свети Димитър ще премине от храма до църквата-музей "Свети Димитър Солунски", свързана с въстанието на Асеневци и създаването на Втората българска държава. В църковния двор ще има благодарствен молебен, след което ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве по повод празника и деня на строителя.

Сто учени от 12 държави ще се включат в симпозиума "Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани", чийто домакин е Великотърновският университет. Форумът е посветен на 60-годишнината на историка и почетен гражданин на Велико Търново професор Пламен Павлов.

Вечерта ще има безплатно излъчване на аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38