Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабрика за тютюн договори 500 тона износ за Хашемитското кралство

Радев и крал Абдула II обсъдиха сътрудничество в отбраната и сигурността

Президентът иска у нас център за подготовка на спецчасти, като този в Йордания

| обновено на 16.12.18 в 18:15
7
Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев разговаря днес с краля на Йордания Абдула II в Аман.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в сферата на отбраната и сигурността, както и ситуацията в Близкия изток и проблема с бежанците.

След конфликта в Сирия Йордания е подслонила над триста хиляди бежанци.

"Затова Йордания трябва да бъде подкрепяна - от България и от страните от ЕС, защото това е една бариера за нелегалната миграция. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалният трафик на оръжие, изобщо Йордания е един остров на стабилността, на който ние можем да разчитаме тук, в района на Близкия изток", каза Радев.

Икономическото сътрудничество също беше във фокуса на разговорите на президента и на краля.

"Имаме амбицията да направим нещо  повече за коопериране на военната индустрия на двете държави, за обмен на технологии, създаване на съвместни предприятия. Сигурността е приоритет тук", каза още той.

България и Йордания ще си сътрудничат и в борбата с тероризма и радикализацията.

"Лично има готовност крал Абдула да ни подкрепи и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията. В Йордания този въпрос е решен на много сериозно ниво, на ниво Конституция", каза Радев.

Днес не беше първата среща на Радев и Абдула Втори. През 2001 г. кралят посещава авиобаза „Граф Игнатиево“, докато Радев е началник-щаб на авиобазата.

"София Тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток - СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания. Това беше договорено на българо-йорданския бизнес форум в Аман. Това стана в рамките на визитата на президента Румен Радев в Йордания и преди неговата среща с крал Абдула Втори. 

В рамките на форума фабриката за тютюн „Първомай БТ“ договори износ на 500 т тютюн да Йордания, договорен бе меморандум за сътрудничество между „София Тех парк“ и международния център за научни изследвания СЕЗАМ и бяха подписани меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“.

Президентът подчерта, че за страната ни е много важно развитието на търговските и икономическите връзки с Хашемитското кралство. България разполага с предимства да бъде производствена база за йордански компании, както и врата за йордански продукти към ЕС, каза президентът. Той увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес инвестиции, както и разширяването на присъствието на йорданския бизнес в България.

„Ако можем да стигнем до практически решения и с бизнеса, така че да имаме още по-добри контакти, да основаваме съвместни компании, заедно да се явяваме на пазарите - ние в Близкия изток, Йордания съответно в Европейския съюз“, каза Радев преди откриването на форума.

Радев добави, че имаме много изгоден данъчен и инвестиционен режим, което ни прави привлекателна и конкуретна дестинация за инвестиции в Европа. Увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес-инвестиции, както и разширяване на присъствието на йорданския бизнес в България.

В рамките на посещението си президентът посети и Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания. По думите на Румен Радев центърът е на високо професионално ниво, Йордания е натрупала реален опит в тази сфера, който България може да използва за разработване на проект за изграждане на подобна структура у нас. Това е от стратегическо значение за всяка модерна страна, допълни президентът. 

„Не става въпрос само за стандартна подготовка, а за използване и внедряване на нови технологии, които стават все по-сложни, а начинът им на използване и обучението на хора са решаващи за изграждане на съвременни способности“, заяви Румен Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Румен Радев в Йордания: Трябва да инвестираме в наука и в лаборатории за научни изследвания

"Трябва да инвестираме в наука и в лаборатории за научни изследвания" – това каза президентът Румен Радев, след като посети международния изследователски център СЕЗАМ в Йордания. Той е учреден от девет държави в региона. Центърът е единственият по..

публикувано на 15.12.18 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42