Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът обсъжда наемането на международен консултант за договора на "Юлен"

Нено Димов
Снимка: БТА

По предложение на екоминистъра Нено Димов, правителството обсъжда възможностите да наеме международен независим консултант, който да анализира концесионния договор на “Юлен“ и допуснатите в него грешки.

Международен консултант ще се търси, след като преди две седмици правителството възложи на Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна на концесионния договор, и тъй като казусът е сложен.

"Става дума за необходимостта от икономически анализ и желанието на правителството да повиши концесионното възнаграждение, което също е такъв елемент, така че в момента сме на етап да видим това как може да се развие, за да имаме максимално обективен прочит и максимално обективно предложение", каза министърът, който вече е разговарял с Марк Жирардели и е оптимист.

"Много беше диалогичен господин Жирардели и това ми дава основание да считам, че при достатъчно обективно ясно предложение от международен консултант ще можем да намерим сечение и пресечна точка, и решение на този казус", каза още той.

Министърът обаче на няколко пъти не отговори на въпроса дали Жирардели, като собственик на "Юлен", е в конфликт на интереси по отношение на това, че в същото време е съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова.

"Това е въпрос, който трябва да се решава от други институции. Аз не съм водещо министерство по конфликт на интереси и мисля, че нито едно министерство не е водещо по тази тема", уточни той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Марк Жирардели притежава 100% от собствеността на компанията

Адвокат на "Юлен": Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик

Ако държавата не се ангажира с окончателното решение на споровете около ски зона Банско, фактът, че Марк Жирардели е мажоритарен собственик на най-известния ни зимен курорт, няма да има никакво значение. Това заяви пред БНР Петър Петров, адвокат..

обновено на 19.12.18 в 11:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ поискаха среща с президента преди връчването на втория мандат

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо де се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген...

публикувано на 14.07.24 в 18:37
Пожарът в Огражден планина.

Пожарът в Огражден планина се е прехвърлил през границата с РСМ на българска територия

Единият от пожарите, които бушуват в Република Северна Македония, е прехвърлил планината Огражден и вече е на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Веднага са мобилизирани екипи с противопожарен автомобил от..

публикувано на 14.07.24 в 18:24
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното..

публикувано на 14.07.24 в 17:51

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като..

публикувано на 14.07.24 в 17:29