Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванчева и Петрова напуснаха следствения арест

| обновено на 22.12.18 в 20:11
Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева напуска ареста на улица „Майор Векилски“ в София.
Снимка: БГНЕС

Подсъдимите за искане на подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова успяха да излязат на свобода. Малко преди два следобед двете напуснаха ареста на Централния софийски затвор и с полицейски автомобили бяха откарани по домовете им. Преди тях беше освободен и третият подсъдим за корупционната афера в столичаната община "Младост" -  Петко Дюлгеров.

След като бяха регистрирани в столичното 7-о РУП, което ще контролира домашните им арести, под засилена полицейска охрана отстранената кметица на "Младост" и бившата й заместничка отидоха при близките си. Десислава Иванчева беше посрещната като звезда.

Иванчева позира пред камерите с ключове в ръка, а после трудно успя да отвори вратата:

"В момента съм много развълнувана от това, че съм си вкъщи. Ще се изкъпя, ще си видя приятелите, както виждате съседите ме чакат - да се видим, да си поговорим, да си поплачем и продължаваме напред".
   
Преди да влезе в дома си, обясни осеммесечното си задържане по обвинение в корупция с амбицията й да спре злоупотребите в "Младост", които започнали, според нея, още, когато кмет на София бил Бойко Борисов и обеща да продължи да говори. Защото знаела откъде идва, се зарече, че няма да нарушава домашния си арест, за да не се върне в килията:

"Благодаря, че ни следвате, следвайте ни, за да не ни смажат. Благодаря ви", обърна се към медиите Иванчева, признавайки, че гледа на свободата си като на временна.
   
След коледно - новогодишните празници Спецапелативният съд ще реши да потвърди ли домашните арести на Иванчева, Петрова и Дюлгеров или - според досегашната си практика - да ги върне отново зад решетките.

Според определението на съдия Иво Хинов Иванчева, Петрова и третият подсъдим за корупционната афера в столичната община "Младост" - Петко Дюлгеров, трябваше да излязат на свобода точно в 12.  Двете жени  обаче бяха откарани с патрулка почти час след Дюлгеров, което породи спекулации, че има проблем около освобждаването им.


"Тука всичко е много по-тенденциозно, много по-преднамерено, във всяко едно действие срещаме непрекъснати трудности. Напълно излишен беше този цирк и всичкото това днес, което се направи", коментира адвокат Ирен Савова.
   
Тъй като соченият за посредник при изнудването на бизнесмена Александър Ваклин - Петко Дюлгеров, вече е напускал за кратко ареста, той беше откаран директно  в дома му,  за разлика от Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които първо бяха регистрирани в 7-о РУП.
   
Домашният арест на Иванчева и Петрова, както и на бившия районен кмет Петко Дюлгеров, които са обвинени, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин, беше постановен и мотивиран на 40 страници от съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов.

В определението си той записа, че той влиза в сила днес в 12 часа. Прокуратурата протестира по-леките мерки на Иванчева, Петрова и Дюлгеров и - първо поиска, а после се отказа, да бъде спряно предварителното изпълнение на по-леките мерки за неотклонение. Което отвори пътя към дома на тримата - поне за Коледните празници.

Голямата въпросителна около подобно благоприятно развитие на намиращите се от осем месеца под стража подсъдими, е изричното обвързване, което направи съдия Иво Хинов на домашния им арест с електронния контрол на тримата.

От правосъдното министерство съобщиха, че са уведомили спецсъда за невъзможността засега на Иванчева, Петрова и Дюлгеров да бъдат сложени електронни гривни, защото те все още са в тестов период и не се прилагат върху подсъдими и обвиняеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43