Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий: Ако не проумеем същината на Рождество, рискуваме да бъдем подобни на фарисеите от времето на Христос

Врачанският митрополит Григорий
Снимка: БТА

Хората са раздвоени, защото трябва да празнуват Рождество Христово, но улисани в подготовката на подаръци и трапези често забравят същината на празника, каза Врачанският митрополит Григорий за БНР в навечерието на светлия празник. 

„Празникът е именно слизането на Господ Иисус Христос на Земята. Бог става човек! Словото добива плът! Божият син става син човешки! Именно за това ние трябва да бъдем подготвени, това трябва да проумеем, това трябва да осъзнаем, за да бъде нашия празник духовен! 

Тук много на място са думите на Свети Григорий Богослов, който ни призовава: „Нека да не празнуваме плътски, а божествено, не по светски, а духовно“. Тези думи трябва да запомним и да ни бъдат винаги пред очите в навечерието на този празник, защото много пъти светското надделява над духовното и плътското - над божественото. Същината на празника, това което се случва - Бог се ражда и се ражда в една бедна обстановка и всичко това има значение! Нима Бог не можеше да намери друго място и да бъде извършено това недостижимо за човешкия разум тайнство?! Можеше, но той го направи, за да покаже до каква степен се е смирил – първо, да приеме човешкото естество и, второ, да го приеме на такова място и по такъв начин, за да ни покаже какви трябва да бъдем ние и да разберем какво извършва Бог заради нас, човеците. Ако ние не проумеем същината на празника Рождество Христово, то рискуваме да бъдем подобно на книжниците и фарисеите от времето на Христос! Христос се роди, а те не разбраха. Не разбраха, защото бяха улисани в своите си дела и пропуснаха идването на Спасителя на света, а това идване се очаква повече от 5000 години“.

Свети Йоан Златоуст ни говори: „Христос е пред вашите двери, отворете му“. Но ние трябва да разберем, че той е пред нашите двери и очаква да бъде приет. Ако се улисаме само във вещественото, ще пропуснем хлопането на вратата и няма да отворим, да приемем Христос! Трябва самите ние да се почувстваме участници в Рождеството на нашия Господ. Ако се замислим, ние сме участници в неговото Рождество, защото Христос се въплъти и се роди от Пресвета Богородица заради всички човеци, включително и за нас самите, и всеки един от нас трябва да се почувства участник в този празник. Само тогава ще бъдем готови да посрещнем Христовото Рождество в утрешния ден, ще бъдем подготвени да празнуваме както подобава - с молитва, с поклонение, с любов към Него, с признателност към това, което извършва Бог за целия човешки род. Да бъдем в храма Господен - там е мястото, където трябва да се празнува този празник!

Трябва да имаме любов към всички около нас. Трябва да помним заповедта за любовта към Бога и към ближните. Винаги трябва с любов да се отнасяме към абсолютно всички, които са около нас, особено в светлината на такива празници, които са празници на любовта. Рождество Христово е празник на Божията любов - Бог толкова обикна света, че отдаде своя единороден син, за да бъде спасен човешкия род.  Това е наистина празник на любовта Божия към човеците, към всички нас. През тези дни, когато отбелязваме и празнуваме тази Божия любов, ние трябва да имаме любов към абсолютно всички около нас", завърши митрополит Григорий.

Чуйте още в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35