Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посреща Новата година между фойерверки и мерки за сигурност

Самоа е първата страна в света, която посрещна новата 2019-а

| обновено на 31.12.18 в 18:29
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тихоокеанската островна държава Самоа стана първата в света, която посрещна Новата година, след като преди време промени часовата си зона. Преди това тази страна беше последната, която посрещаше Нова година. През 2011-а Самоа измести времето напред с 24 часа, изтривайки от своя календар датата 30 декември и премина директно в 31 декември. Любителите на празненства имат невероятния шанс да преживеят две новогодишни празненства: да отбележат първи Новата година в полунощ в Западна Самоа, а на сутринта да се преместят на 164 км, в източната част на островите, които принадлежат на САЩ. И там отново да гръмнат шампанското, като посрещнат 2019-а последни на земното кълбо.

Австралия и Нова Зеландия посрещнаха Новата година

В Окланд, най-големия град в Нова Зеландия, посрещнаха новата година със заря край прочутата кула Скай Тауър. Хиляди се събраха на пристанището в Сидни, за да наблюдават традиционните фойерверки, с които градът е известен в цял свят. Той обаче беше обхванат от силна буря с проливни валежи и гръмотевици, която отложи шоу програми с фойерверки на някои места.

Гръмотевичните бури в началото на вечерта не разубедиха събралите се над 1 милион души, които се събраха да посрещнат 2019-а на пристанището в Сидни, наблюдавайки 12-минутното тържество, за което бяха използвани 8,5 тона фойерверки, струващи над 4 милиона долара. В шоуто бяха включени златен, сребърен и лилав цвят в чест на починалата през 2018-а кралица на соул музиката Арета Франклин.

Европа в очакване на Новата година

В Европа повече от 100 000 души са закупили билети за тържествата и фойерверките на брега на Темза в Лондон до Лондонското око. Часовникът Биг Бен ще отброи часовете в полунощ.

Подготовката за най-голямото новогодишно парти в Германия започна с поставянето на сцени, временни бариери и бетонни блокчета в района на Бранденбургската врата в Берлин. В полунощ жителите и гостите на германската столица ще наблюдават светлинно шоу с фойерверки и лазери. Участниците в голямото новогодишно парти ще бъдат подлагани на щателни проверки. С оглед на безопасността ще бъде забранено носенето на фойерверки, бутилки, остри предмети и големи чанти. Алкохол ще може да се закупува само от щандове с разрешително.

В Париж жълтите жилетки призовават към нови демонстрации на "Шан-з-Елизе", където е планирано светлинно и звуково шоу. Френските власти предприемат извънредни мерки за сигурност в навечерието на Новата година. 148 000 войници, полицаи, жандармеристи и пожарникари се грижат за безопасността на хората в цялата страна. В Париж са 18 000 души ще охраняват празнуващите на булевард "Шан-з-Елизе". Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер призова протестното движение на жълтите жилетки да не предизвикват безредици и да оставят силите за сигурност да си вършат работата и ако се наложи, да предотвратяват терористични нападения. Достъпът до "Шан-з-Елизе" става само след обстойни проверки. Полицаите не допускат хора с фойерверки или стъклени бутилки.

Италия ще посрещне новата година с поглед от град Матера, който заедно с Пловдив, ще е културна столица на Европа през идната година. След областния център Потенца Матера е вторият по значение град на южната област Базиликата.

За първи път от войната през 90-те град Баня Лука остава ням в новогодишната нощ

В главния град на босненските сърби Баня Лука обаче новогодишните празненства бяха отменени от съображения за сигурност. Протести заради смъртта на студент прераснаха в по-широко недоволство от корупцията по високите етажи на властта и несигурните икономически перспективи на Босна и Херцеговина. Кметът Игор Радоичич обясни, че новогодишният концерт на открито и всички други празнични прояви са забранени от съображения за сигурност на гражданите.

Демонстрантите настояваха за оставката на вътрешния министър Драган Лукач. Те обвиняват него и служители на полицията, че потулват истината за смъртта на младежа. Властите издирват няколко участници във вчерашния протест, сред които и Давор Драгичевич - баща на убит през март 21-годишен младеж.

Трите големи - САЩ, Русия и Китай

Източната част на островите, принадлежащи на САЩ, обаче последни на земното кълбо ще гръмнат шампанското. На Таймс Скуеър в Ню Йорк се очакват до 2 милиона души. Там традиционното новогодишно спускане на гигантската кристална сфера ще бъде посветено на свободата на печата и на журналистите.

Новогодишните празненства в Москва започнаха с Фестивала на ледените фигури. Най-голямата атракция се оказа 50-метрова ледена пързалка под формата на стена от Кремъл. Изложени са и реплики на Китайския императорски дворец и Катедралата Свети Василий Блажени. Новогодишното послание на руския президент Владимир Путин ще бъде предавано за първи път и в московското метро. То ще бъде излъчено на почти 9000 екрана в близо 2000 мотриси.

Президентът на Китай Си Цзинпин декларира в новогодишното си обръщение към най-многобройната нация на света, че и през 2019 година правителството му ще запази волята си за запазване на световен мир и за споделено икономическо развитие. Си Цзинпин отчете, че през отиващата си 2018-а Китай е предприел повече от 100 мерки за реформиране на икономиката си. Китайският президент не спомена търговската война със Съединените щати. Отбеляза само, че в търговско отношение светът е изправен пред гигантски промени, невиждани от 100 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните  основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено..

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с проведената днес среща при президента преди връчването на втория проучвателен мандат, която..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност."..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца  връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:56