Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само една от 13-те откраднати ценни картини в София не е открита, задържани са двама

| обновено на 04.01.19 в 18:09
4
Откраднати картини, открити и показани от СДВР в София.
Снимка: БГНЕС

Само една картина от откраднатите 13 платна от къща в центъра на столицата не е открита до момента, съобщиха представители на СДВР на специален брифинг днес следобед. По случая са задържани  двама души, а други двама се издирват.

Само една от откраднатите картини до момента не е намерена, както и антикварна пишеща машина. Полицията издирва и самите крадци.

Директорът на Столичната полиция старши комисар Георги Хаджиев обясни, че за обира се издирват двама криминално проявени мъже. Купувачът на една от крадените  картини на Майстора я е занесъл днес лично на Главна дирекция "Национална полиция".

„На един от адресите бяха намерени 9 от картините, на „Златовръх“, а в „Хаджи Димитър“ още две от картините. Една от картините ни беше предадена в Главната дирекция. Текат целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия за задържането на още две лица, които имат съпричастност към това престъпление“, каза старши комисар Георги Хаджиев.

Засега не е ясно дали купувачите на картини са били наясно , че те са крадени. Платили са за платната над 10 000 лева, посочи Ангел Папалезов - началник на сектор за културно-исторически дейности в Главна дирекция „Национална полиция“. Цената обаче не е била окончателна, тъй като имало спор за авторството на едно от платната.

По-рано през деня бе съобщено, че са открити 10 от откраднатите картини от къща в София, сред които на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров - Ди Киро.

"Повече информация не можем да дадем, на този етап. За нас е добре, че можем да кажем, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда", каза преди обед вътрешният министър Младен Маринов.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев, посочи, че откритите картини не са носили подписа на Владимир Димитров-Майстора.

"По данни на тъжителя са около 16 картини – 5 на Владимир Димитров-Майстора, 8 на Ди Киро, една на неизвестен автор и един портрет на Майстора, но трябва да подчертаем, че тези картини не са подписани от Владимир Димитров-Майстора, поне такава е информацията. Изготвен е съвместен план заедно с Главна дирекция. На терен работят доста екипи. На по-късен етап, може би към края на работния ден, ако има някаква информация, която е възможно да споделим с вас, ние ще го направим".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Една от изчезналите картини на Владимир Димитров - Майстора.

Шестнадесет картини, от които 9 на Владимир Димитров-Майстора, са откраднати от къща в София

Картини на известните български художници Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров бяха откраднати от къща в София. Платната са общо 16 и са били собственост на Павел Антонов - син на племенница на Майстора. Другите са на известни български..

обновено на 03.01.19 в 13:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна вече контролира над 1250 кв.км и 92 селища в руската Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че неговите сили вече контролират над 1250 квадратни километра от руския Курск регион, предаде Ройтерс. "Към днешна дата нашите сили контролират над 1250 квадратни километра територия..

публикувано на 19.08.24 в 20:48
Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху

Блинкън: Нетаняху потвърди подкрепата си за предложението за примирие

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху го е уверил в подкрепата на новото предложение за преодоляване на огъня в Ивицата Газа, което има за цел да преодолее различията между Израел и "Хамас",..

публикувано на 19.08.24 в 20:31

На гръцкия остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода

На остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода. Властите спасиха бежанците, но опозицията иска обяснение по случая от правителството. Трафиканти са вкарали нелегално група мигранти до остров Тилос, като ги оставят на..

публикувано на 19.08.24 в 20:10
Град Покровск, Донецка област

Украйна: Цивилните имат "седмица или две", за да се евакуират от ключовия град Покровск

Цивилните в източния стратегически логистичен център на Украйна - Покровск разполагат с не повече от две седмици за евакуация, тъй като руските войски настъпват към него, докато тези в близкия град Мирноград имат само няколко дни, за да напуснат,..

публикувано на 19.08.24 в 19:57
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ установи случай на антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското с. Брестовене

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското село Брестовене. Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия на агенцията и след..

публикувано на 19.08.24 в 19:34

Напълно е потушен горският пожар в района между селата Баховица и Николаево

Напълно е потушен горския пожар  в района между ловешкото село Баховица и плевенското Николаево, който възникна тази сутрин. През целия ден   противопожарни екипи, служители на горското стопанство, доброволци и земеделци с техника гасиха..

публикувано на 19.08.24 в 19:30

Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим

Проблемите с недостига на питейна вода в област Велико Търново се задълбочават. Кметът на община Павликени Емануил Манолов обяви безсрочно бедствено положение за селата Димча, Сломер и Лесичери. Над половината от населените места в община..

публикувано на 19.08.24 в 19:03