Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десантен кораб от Шести американски флот е в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският десантен кораб „Форт Макхенри“ (USS Fort McHenry) е в Черно море на законно основание, заяви официалният представител на Шести американски флот Кайл Рейнс в интервю за Navy Times.

Той обясни, че корабът е акостирал в румънското пристанище Констанца в рамките на съвместната програма на румънските и американските военноморски сили и че САЩ ще продължат да бъдат активни в акваторията на Черно море.

Според Рейнс маневрите не нарушават нормите на международното право и Конвенцията от Монтрьо за Босфора и Дарданелите.

Останалите кораби от Шести американски флот изпълняват операции за гарантиране на сигурността в Средизомно море, посочи командорът.

По-рано командващата Шести американски флот вицеадмирал Лиза Франчети заяви, че пребиваването на „Форт Макхенри“ в Черно море потвърждава решимостта на САЩ и техните съоюзници от НАТО и региона да гарантират сигурността в акваторията.

В края на 2018 година в американския Сенат започна обсъждане на законопроект за международна операция в отговор на ареста на три украински военни кораба в Керченския пролив от страна на Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

публикувано на 29.06.24 в 08:24

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации. Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52