Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питейната вода в Ямболска област отговаря на стандартите, но в някои села има проблем със съдържанието на нитрати

Снимка: БНР, архив

Качеството на питейната вода в Ямболска област отговаря на стандартите, но проблем има в някои от селата със съдържанието на нитрати.

От силна миризма на хлор и лош вкус на водата се оплакват абонатите на ВиК-Ямбол.

"Тя е отвратителна, аз не пия такава вода, купувам си от бутилки. Не е качествена и редовно мирише".

Управителят на ВиК-Ямбол инж. Стоян Радев, заяви, че се спазват всички изисквания, включително и за количествата остатъчен хлор.

"Ние сме задължени да има остатъчен хлор 0,3-0,4 милиграма на литър".

Дългогодишното торене и обработването на почвата с препарати е довело до повишение на количеството на нитратите.

"Около 20- 30 процента от малките населени места водата не отговаря по показател нитрати. Навсякъде по всички останали показатели водата отговаря".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 07:54

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Служебният премиер Главчев и министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на  големия пожар около Воден и близките села. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов...

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53