Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подводният електроповод между Европа и Азия е на стартова позиция

Маршрутът на бъдещата "електрическа магистрала" Азия-Европа.
Снимка: EuroAsia Interconnector Ltd

В решителен етап на реализация навлиза един от най-мащабните енергийни инфраструктурни проекти в Източното Средиземноморие – първият подводен електроповод, който ще свърже Европа и Азия. Започва процесът за избор на доставчици за неговата първа фаза на стойност 3.5 млрд. евро.

Тръжните документи за четири договора за проектирането и изграждането на т. нар. „Евро Азия Интерконектор” (EuroAsia Interconnector) бяха публикувани в четвъртък в Официалния вестник на ЕС. С дължина от 1518 км, основната част от която ще минава под вода, EuroAsia Interconnector ще свърже националните електропреносни мрежи на Израел, Кипър и Гърция (през остров Крит). Така ще се създаде надежден енергиен мост между двата континента Азия и Европа, позволяващ двупосочен трансфер на електроенергия. Бъдещата „електрическа магистрала“, както я нарече Европейската комисия, е определена за европейски „проект от общ интерес”.

С бюджет от 3.5 млрд. евро първата фаза на проекта включва полагане на подводни и сухопътни кабели и изграждане на четири конверторни станции. След завършването на този етап капацитетът на електропровода ще бъде 1000 мегавата, а през втората фаза той ще бъде повишен до 2000 мегавата.

Интерес за участие в търга за изграждането на електрическата връзка са проявили всички основни производители в сектора и всички водещи фирми за полагане на кабели, посочиха в специално съобщение от компанията EuroAsia Interconnector Ltd, която осъществява проекта.

Това е първият подобен трансграничен коридор за пренос на електроенергия между перспективното с газовите си залежи Източно Средиземноморие и Европа и най-големият електроенергиен инфраструктурен проект в Европа в момента.

За Кипър бъдещият електропровод е много важен, защото ще сложи край на енергийната изолация на острова. Страната е последният член на Европейския съюз без никакви електро- или газова връзка към континента.

В процес на разработка е и още един междуконтинентален подводен електропровод като част от новата средиземноморска енергийна мрежа - електрическата връзка EuroAfrica Interconnector ще свърже Египет, Кипър и Гърция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър и Володимир Зеленски

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна "днес и винаги"

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна, която днес, под знака на продължаваща руска инвазия, чества 33 години независимост от бившия Съветски съюз.   Киър Стармър каза на украинците, че Обединеното кралство ще ги подкрепя "днес и винаги". Премиерът описа посланието си към бойците на първа линия и хората,..

публикувано на 24.08.24 в 16:18

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер. При първата мъж пострадал в района на Мальовица, е транспортиран до София. Мъжът е бил ранен след падане в планинския район. По искане на смолянската болница хеликоптерът е използван за транспортиране на 65-годишна жена от Смолян към университетската болница в Пловдив. Това е..

публикувано на 24.08.24 в 16:04

Произведената в България пшеницата тази година е малко над 6,7 млн. тона - с 3% повече от миналата

Произведената в България пшеницата тази година, е малко над 6,7 млн. тона. Това е с близо 3 процента повече спрямо миналата година, което се дължи на повишен среден добив от декар, отчитат от Министерството на земеделието след жътвената кампания. По оперативни данни, към средата на август жътвата на основните есенни култури е приключила в..

публикувано на 24.08.24 в 16:00

Германската полиция задържа лице, който може би има връзка с нападението с нож в Солинген

Германската полиция заяви, че е задържала човек и че тече разследване дали той има връзка с нападението с нож, при което снощи бяха уби трима души и ранени осем по време на фестивал в град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава Ройтерс. Арестуваният е 15-годишен младеж. В момент, когато хиляди хора се бяха събрали, за да..

публикувано на 24.08.24 в 15:31

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на руско турската война. От върха..

публикувано на 24.08.24 в 15:24
Димитър Главчев

Главчев: Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България

По повод 147-годишнината от Шипченската епопея премиерът Димитър Главчев написа във Фейсбук, че "Славата на опълченците е безсмъртна! Поклон!". "Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България!", пише Главчев. Чествания по повод годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха..

публикувано на 24.08.24 в 15:10
Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

В събота Русия и Украйна са си разменили по 115 военнопленници от всяка страна в събота, след като Обединените арабски емирства са действали като посредник, съобщава Ройтерс. Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща атака в района на Курск в Русия на 6 август - най-голямата атака на руска територия от чужда сила..

публикувано на 24.08.24 в 15:07