Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петкова: До 3 месеца започва строежът на интерконектора с Гърция

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Най-късно до три месеца ще започне строителството по интерконектора Гърция-България, заяви днес на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. Проектът трябва да приключи през втората половина на 2020 г.

С това ще започне и реалното изпълнението на договора между България и Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра газ, посочи Петкова.

„Тези доставки са пряко свързани с два изключително важни проекта, които се реализират. Това е проектът „Южен газов коридор“, от който основна неразделна част е интерконектора Гърция-България. Именно реализацията на този проект ще даде възможност България да изпълни договора, който е сключен през 2013 г. и да достави 1 млрд. кубични метра газ, който на практика представлява близо една трета от нашето потребление…“,

„Тук вече наистина можем да говорим за една реална диверсификация на източника за доставка на природен газ и конкурентни условия и конкурентна среда“, каза Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката съобщи още, че строителството и въвеждането в експлоатация на проекта за разширението на капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ ще приключи през 2024 г.

Теменужка Петкова припомни, че до момента е изготвен технологичен проект за експлоатация и разширение, в който са подготвени и разработени четири варианта. Като икономически най-изгоден е одобрен третият вариант.

Той предвижда „активен газ един милиард кубични метра газ, добив - от  осем до десет милиона кубични метра на ден и максимално резервоарно налягане до 150 бара“, обясни министър Петкова. И посочи, че тези параметри са определени въз основа на анализа на наличната геоложко-геофизична сондажна и резервоарно-инженерна информация за чиренската геоложка структура и капацитетните възможности на наземните съоръжения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на..

публикувано на 17.08.24 в 20:38

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява. Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (FAZ), който се позовава на служебни писма и имейли на правителството. Обещаната..

публикувано на 17.08.24 в 20:23

НС на ПП даде мандат за преговори за явяване с ДБ на предстоящите избори

Националния съвет на ПП "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България", съобщават от пресцентъра на "Продължаваме промяната". НС на "Продължаваме промяната" също така обсъди и прие като възможен модела на управление с непартиен..

публикувано на 17.08.24 в 19:41

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил. Има информация за пострадали, допълват още от полицията. Създадена е незабавна организация, движението се..

публикувано на 17.08.24 в 19:32

Израел ликвидира командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир от ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, близо до крайбрежния град Тир, предаде агенция ДПА. По-рано днес ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при израелска атака в района е загинал един човек, който се е придвижвал с мотоциклет. Според..

публикувано на 17.08.24 в 19:31

Изгражда се нова детска площадка на атрактивното място "Самолетчето" на входа на Кюстендил

Започна изграждането на нова детска площадка на атрактивно място на входа на Кюстендил. По-възрастните жители помнят, че там имаше ситуиран снет от полети самолет на БГА. От десетилетия обаче площадката е занемарена, обрасла, кътовете за отдих са разрушени. Детските площадки в града са над 30, не всички са в добро състояние, каза при старта..

публикувано на 17.08.24 в 19:18

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена на търг за 630 хил. долара

Шапката, носена от актьора Харисън Форд в една от частите от легендарната поредица Индиана Джоунс, беше продадена на търг в Лос Анджелис за 630 хил. долара, предаде Би Би Си. Кафявата филцова шапка е характерен елемент и неизменна част образа на приключенеца археолог. Харисън Форд се появява с нея в началото на втората част от поредицата -..

публикувано на 17.08.24 в 18:25