Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маскарадна щафета в Перник преди фестивала „Сурва”

Маскарадната щафета ще премине през 15 детски градини на територията на общината.
Снимка: Елена Тамакярска

Детска маскарадна щафета започна в Перник. Проявата е под наслов "Да бъде !" и предшества 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, който ще се проведе в Перник в края на следващата седмица.

От днес до 23 януари изработена от децата и учителите голяма сурвакарска маска, ще премине през 15 детски градини на територията на общината.

Стартът на щафетата, чиято цел е опазването на традицията, бе даден в  Обединено детско заведение „Знаме на мира”.

Пред гостите, сред които бяха кметът Вяра Церовска и областният управител Ирена Соколова, децата показаха какво се случва на Сурова във всяка пернишка къща.

След представянето на обичая маската беше предадена на директорката на детска градина „Валентина Терешкова” в град Батановци.

Закриването на тазгодишната детска маскарадна щафета ще се състои на 23 януари в детска градина „Изворче”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от  152 км/ч на палубата на самолетоносача "Джузепе Гарибалди" на котва в пристанището на Таранто...

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила . Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена . По думите му ДБ е склонна да..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в престъпно сдружение за разпространение на наркотици, съобщиха от МВР. При проведените действия..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни смята, че е имало "съгласувана кампания, организирана от екстремисти". Той призовава вътрешния..

публикувано на 14.07.24 в 11:46