Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха на първо четене промените в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси

| обновено на 17.01.19 в 11:24
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. С тях се ограничава употребата на определени опасни вещества в електричеството и електронното оборудване.

Промените в Закона предвиждат изпълнение на изисквания на евродиректива за въвеждане на съществени промени в обхвата и методологията за ограничаване на опасни вещества в елекричеството и електронното оборудване.

Срокът за транспониране на преработената директива е юни тази година. Като от 22 юли ограниченията за употреба на определени опасни вещества ще се прилагат за всяко електрическо и електронно оборудване, включително кабели и резервни части за неговия ремонт, което се пуска на пазара.

Със законопроекта се въвеждат различни преходни периоди за повторната употреба на резервни части за съответните категории в електричеството и електронното оборудване.

От обхвата на Закона се освобождават тръбните органи и музикални инструменти, които съдържат олово поради липсата на надеждни заместители.

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика ще обсъди и законопроект за изменението на Закона за горивата.

Преди това в Българската стопанска камара ще се проведе работна среща във връзка с внесеното от правителството предложение за отлагане влизането в сила на Закона с шест месеца.

Кабинетът взе това решение след заплахите от протести на дребните търговци, а едрият бизнес се раздели по темата.

Целта на срещата в Стопанската камара е изясняването на спорните въпроси между браншовите организации на камарата, които са заинтересовани от Закона. Това са Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация на металургичната индустрия, Минно-геоложката камара и Камарата на строителите в България.

Преди седмица дребните търговци в бранша обявиха, че ще излязат на протест на “жълтите жилетки“, ако не бъдат внесени поправки в Закона, които свалят бариерите пред тях. Тогава правителството реши, че е необходимо още време, за да се прецизират текстовете в Закона и отложи влизането му в сила от 28 януари за 1 юли тази година.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепи решението на правителството, но петролната и газова асоциация съобщи, че напуска КРИБ заради това становище, което не е съгласувано с нея.

За отлагането на Закона се обяви и Асоциацията на индустриалния капитал в България, а Българската стопанска камара се противопостави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48