Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 млрд. лева са обявени по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Повече от два млрд. лв. са обявени по различни процедури на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Сумата е 80% от общия бюджет на програмата, стана ясно по време на среща на икономическия министър Емил Караниколов и представители на Асоциацията на индустриалния капитал.

Договори за един милиард и 900 милиона лева са сключени по програмата, като успешно до момента са приключили близо 1200 от общо над 2000. Изплатени са 917 милиона лева или 35 процента от общия бюджет на програмата. През тази година ще бъдат обявени още три процедури за конкурентен подбор - внедряване на иновации за съществуващи предприятия, развитие на иновационни клъстери и дигитализация на малките и средни предприятия.

Друга част от изпълнението на програмата е процедурата за регионални иновационни центрове с общ бюджет 115 милиона лева и половина, като средствата ще бъдат насочени към проекти, които се изпълняват извън територията на София-град.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Трима задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в столицата

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в столицата. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата..

публикувано на 31.07.24 в 16:30
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на  Центъра за специализирана професионална подготовка към  Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван на 100 процента, и като ресурс,  и като безспорна експертиза.   Това..

публикувано на 31.07.24 в 16:12

За първото тримесечие 490 мъже са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24