Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха най-добрите ни състезатели за 2018-та

Тайбе Юсеин
Снимка: БТА

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор за четвърта поредна година организираха церемонията "Нощта на шампионите".

На събитието с парични премии на обща стойност 215 000 лева в седем категории бяха наградени най-изявените спортисти и треньори на България за 2018 г.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи чек за 50 000 лева на Спортист номер 1 на България - световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин.

„През 2018 година България попадна във фокуса на световния спорт с едновременната организация на три Световни първенства - по гребане, волейбол и художествена гимнастика.

Ние се гордеем от начина, по който проведохме тези шампионати и от оценките, които получихме от лидерите на световния спорт, включително от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Това ни амбицира да обмислим възможностите за кандидатстване за Зимни младежки олимпийски игри и дори за Световно първенство по футбол", заяви министър Кралев.

"Треньор номер 1 на България" за 2018 година е наставникът на женския национален отбор по борба Петър Касабов, който получи премия от 50 000 лева.

Наградата в категория "Отбор номер 1 на България" за 2018 година за трета поредна година взе националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Елена Бинева.

Момичетата получиха премия на стойност 50 000 лева, а техният треньор Весела Димитрова - 10 000 лева.

В категория "Млад спортист номер 1 на България до 16 години" победител е Пьотр Нестеров, който беше избран за тенисист номер 1 на Европа при момчета до 16 години. Той и неговият треньор Кристиян Илиев получиха премии по 5000 лева.

В категория "Млад спортист номер 1 на България до 18 години" победители станаха двойните шампиони по спортна акробатика от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров. Те, заедно с треньора си Гергана Денева, получиха премии по 10 000 лева.

В категория "Млад спортист номер 1 на България до 23 години" беше отличена Биляна Дудова, която спечели сребърно отличие на световното първенство по борба и европейска титла. Тя получи премия от 10 000 лева.

В категория "Спортист с увреждания на България" победител е Денислав Коджабашев, спечелил исторически първи медал за България в тениса на маса от световно първенство. Неговата премия е 10 000 лева, а на треньора му Асен Асенов - 5000 лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33
Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев. "Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега..

публикувано на 27.03.24 в 12:03