Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 области в страната са в грипна епидемия, над 1300 училища са в ваканция

| обновено на 28.01.19 в 16:36
Снимка: БГНЕС
„Тази седмица се очаква да има най-много затворени училища у нас заради грипна ваканция, но няма да се отучва". Това каза във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

„1370 училища в страната са в грипна ваканция. От тях най-голям брой - 267 са в София. Ще има възможност за преструктуриране на учебното съдържание. Няма да се налага отучване“.

От днес в грипна ваканция са учениците от 267 училища в София-град, от 124 училища в област Благоевград, от 105 училища в област Плевен и от 41 училища в област Кюстендил.

Учениците от София-град и област Плевен няма да са на училище до 5 февруари, включително, тъй като тогава е междусрочната ваканция и ще трябва да отидат на училище на 6 февруари. Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. Те ще трябва да отидат на училище на 4 февруари.

В грипна ваканция от днес са учениците и от областите Велико Търново, Русе, Разград, Добрич и Кърджали.

Грипната ваканция за учениците в Хасковска област се удължава с два дни. Децата трябва да са в класните стаи на 31 януари.

Продължава грипната ваканция за 194 училища в Пловдивско, по 122 училища в област Варна и в област Пазарджик.

В област Видин няма занятия в 32 училища и две детски градини по предписание на РЗИ.

От утре, 29 януари, до 4 февруари, включително, учениците от Монтана са в грипна ваканция. В детските градини няма да се приемат болни, предупредиха от хигиенната инспекция. 290 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта за последната седмица. Спрямо предходната увеличението е двойно. В следващите дни специалистите очакват грипът да достигне пика си. Най-засегнати от грипа в Монтанско са децата от 0 до 4 години, където заболеваемостта надхвърли 940 на 10 000 души. Близо 800 на 10 000 е заболеваемостта от 5 до 14 години. През седмицата от грип и остри респираторни заболявания са регистрирани 115 жители от област Монтана.

Заболеваемостта във Врачанска област е скочила рязко само за една седмица от 140 на 257 болни на 10 хиляди души население. При лабораторни изследвания на 11 проби са установени 2 случая на грип тип А. От утре до 4-ти февруари, включително, във всички училища в областта се прекратяват учебните занятия.

В Сливенска област от днес се прекратява грипната ваканция за учениците. Предстои заседание на комисията по грип и остри респираторни заболявания за отчитане на периода, в който бе обявена грипна епидемия в областта. Очаква се да бъдат набелязани допълнителни противозаразни мерки в болничните заведения.

Отменена е грипната ваканция за учениците в Ямболска област и от утре те се връщат на училище. Заболеваемостта в областта е все още твърде висока и противогрипните мерки остават, реши на днешното заседание Комисията за борба с грипа. В пневмофизиатрично отделение само за три дни, от петък до неделя, са приети осем пациенти, петима от които с пневмонии. Една от причините за усложненията е самолечението. В четвъртък е следващото заседание на комисията за борба с грипа и на него ще се реши дали противоепидемичните мерки ще бъдат вдигнати.

Поради лоши метеорологични условия не се учи в осем училища в област Смолян.

Първият учебен срок няма да бъде удължаван. Детските градини ще продължат работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07
Мираж 2000

Гърция обеща подкрепа за Украйна, но не и изтребители

Гърция продължава подкрепата си за Украйна, но без да изпраща очакваните изтребители Мираж 2000. Според коментари на анализатори  в Атина и след смяната на министри в кабинета външната политика остава не променена. Гръцките медии публикуваха изявление на премиера Кириакос Мицотакис на срещата в Швейцария, където гръцкият премиер не..

публикувано на 15.06.24 в 18:47
Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.

8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа

Израелските военни съобщиха, че осем войници са били убити в южната част на Ивицата Газа "по време на оперативна дейност". Според израелските медии това е станало в Рафах при експлозия на бронирания автомобил, в който са се намирали. Франс прес отбелязва, че това е един от най-смъртоносните инциденти с участието на военните през повече от..

публикувано на 15.06.24 в 18:41

Дисциплинарна проверка за действията на полицаи при убийството на българка в Кипър

В кипърския град Пафос продължава разследването на жестокото убийство в петък на 41-годишна българка от бившия ѝ съпруг, 48-годишен сънародник, което шокира Кипър. Очаква се да бъдат събрани показания от над 40 свидетели, съседи и близки на двойката. Едновременно започна и дисциплинарна проверка за действията на полицаи при бруталното престъпление, което..

публикувано на 15.06.24 в 18:20
Атанас Зафиров

Избраният за председател Зафиров: БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена на днешното заседание на Националния съвет - тезата за "търгашите",..

публикувано на 15.06.24 в 17:06