Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободен прием за дефицитни специалности във вузовете, обяви министър Вълчев

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше във Варна за откриването на Център по интервенционална рентгенология. Лентата при откриването прерязаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министър Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних.
Снимка: БГНЕС

Извършва се преструктуриране на обучението във висшето образование и в някои дефицитни специалности приемът ще бъде освободен. Това каза във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев:

"През следващите десетилетия очакваме глобален недостиг на специалисти във всички сфери, във всички сектори, за всички позиции. В този смисъл е важно системата на висшето образование, както и системата на професионалното образование, да има профилно съответствие с тези потребности. Нямаме голям брой студенти. Имаме лоша структура на обучаваните студенти. Където имаме най-малко студенти, ще бъде изцяло освободен приемът. Насърчаваме приема с допълнително финансиране за висшите училища и допълнителни стипендии за студентите".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски министрите са готови да позволят на млади европейци да работят във Великобритания

Британските министрите са готови да позволят на млади европейци да дойдат да живеят и работят във Великобритания като част от по-широкото рестартиране на отношенията с Брюксел след Брекзит, съобщи вестник "Таймс".  Лейбъристите многократно са казвали, че "нямат планове" да съгласуват схема за младежка мобилност, която би могла да даде на младите..

публикувано на 22.08.24 в 13:19

Полицай в Силистренско застреля по непредпазливост зет си - горски стражар

Полицай застреля по непредпазливост горски стражар със законно ловно оръжие. Инцидентът е станал в землището на община Дулово.  След полунощ, по време на законен отстрел на вреден дивеч, 47-годишен мъж, служител в районното управление на полицията в Дулово, прострелва в тялото 24-годишен стражар в Държавно ловно стопанство "Каракус"...

публикувано на 22.08.24 в 13:01
Кирил Петков

Сблъсък между ПП-ДБ и "Възраждане" заради поправките в Закона за образованието

"Възраждане“ и ПП-ДБ отново влязоха в конфликт. Причината е списък с имена учители от Варна, публикуван във "Фейсбук" от местната организация на "Възраждане". В публикацията са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование.  От "Възраждане"-Варна..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Очаква се да бъде извадена черната кутия на потъналата край Палермо яхта

От потъналата суперяхта Bayesian край Палермо бе извадено на брега тялото на предпоследния издирван пътник. Водолазните екипи издирват още един  от изчезналите общо 7 души. Идидентифицирани са петима. Спасените от 22-а на борда са 15 души, сред които екипажът на яхтата. Идентифицирани са четири от жертвите при потъването на яхтата край..

публикувано на 22.08.24 в 12:53

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 12:44
Жители на Кочериново излязоха на протест във вторник

Няма да има воден режим в Кочериново... засега

Воден режим за Кочериново и общината засега няма да се въвежда - водоподаването е нормализирано, а и падналият дъжд e благоприятeн за ситуацията, каза за БНР кметът Светослав Горов. Само преди два дни жителите организираха протест в центъра на града и затвориха пътя за Рилския манастир, след като нямаха вода 4 денонощия. Безводие: Когато..

публикувано на 22.08.24 в 11:06
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Над 20 нови пожара в Гърция за денонощие

Над 20 нови пожара са избухнали в Гърция през последното денонощие, въпреки относителния спад на температурите. Днес се очаква отново да бъде горещо. В последното денонощие са избухнали 23 пожара въпреки сравнително по-ниските температури, съобщават от Гражданска защита. Част от огнищата са следствие от мълнии, но има и умишлени палежи...

публикувано на 22.08.24 в 11:01