Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелина Джоли поиска Мианма да спре насилието над рохинги

Анджелина Джоли се срещна с рохинги в Бангладеш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анджелина Джоли заяви днес, че Мианма трябва да „демонстрира искрен ангажимент“ в прекратяването на насилието, което изгони стотици хиляди мюсюлмани от малцинството рохинги в съседен Бангладеш, предаде АФП.

Звездната посланичка на агенцията за бежанците на ООН каза това във втория ден от емоционалните си срещи с рохинги в района Кокс Базар в Бангладеш, където живеят около 740 000 бегълци от Мианма. Още преди масовото им изселване през лятото на 2017 г. там вече живееха други 300 000 рохинги.

До бежанската криза се стигна след нападения на групировката Армия за спасение на Аракан срещу органите на реда в Мианма. Последвалите в отговор военни действия на властите срещу рохингите ги накараха до потърсят спасение в съседен Бангладеш. А на Запад бяха отправени масови критики към Найпидо.

Визитата на холивудската знаменитост дойде на фона на нов призив на ООН за набиране на близо 1 милиард долара в помощ на мюсюлманското малцинство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анджелина Джоли

Анджелина Джоли посети рохинги в Бангладеш

Холивудската актриса Анджелина Джоли посети днес най-голямото селище на бежанци в света, което е дом на близо един милион рохинги, в опит да помогне за събирането на средства в тяхна помощ, предаде Ройтерс. Над 730 000 души от мюсюлманското..

публикувано на 04.02.19 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл",..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София,..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е..

публикувано на 24.04.24 в 08:17