Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да разполагат крилати ракети в Европа

Андреа Томпсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не планират да разполагат крилати ракети с наземно базиране в Европа след напускането на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, заяви помощник държавният секретар Андреа Томпсън в интервю за Пи Би Ес.

„Няма такива планове, но мога да кажа, че следващите стъпки ще дойдат с оглед на консултации с партньори и съюзници“, коментира Томпсън. И подчерта, че Русия сама е дала старт на надпревара във въоръжаването, като е нарушила ракетния пакт.

На 2 февруари САЩ обявиха, че напускат договора, а ден по-късно това направи и Русия. Двете страни взаимно се обвиняват в нарушения на споразумението, което забранява ракетите с обсег от 500 до 5500 км.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Рябков: Русия няма да позволи да бъде въвлечена в нова надпревара във въоръжаването

Няма да позволим да бъдем въвлечени в нова надпревара във въоръжаването след прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков на пресконференция,..

публикувано на 07.02.19 в 15:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите,..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси...

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със..

публикувано на 02.10.24 в 08:08