Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симпатизанти на десни партии излязоха на протести в София и Бургас заради промените в Изборния кодекс

Представители на десните политически партии в Бургас протестираха срещу гласуваните промени от Правната комисия в парламента в Изборния кодекс.
Снимка: Свобода Атанасова

Симпатизанти на Европейската партия ВОЛТ протестираха по-рано пред сградата на Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс, които според тях унищожават преференциалния вот. Участници в протеста заявиха, че ДПС и ГЕРБ с действията си са в пълен синхрон и заявка за бъдеща коалиция.

Протестът беше подкрепен и от други демократични формации, сред които "Да, България!", Демократи за силна България и Движение "България на гражданите". Според демонстрантите, атаката срещу мажоритарния вот цели осигуряване на безпроблемна подредба на партийните централи в листите.
Председателят на партия ВОЛТ Настимир Ананиев не изключи и президентско вето върху промените в Изборния кодекс:
„Те най-вероятно ще го преборят това вето, но ще имат възможност да се поправят, защото не съм сигурен дали се премисля какво точно се прави - днес сутринта ни посрещнаха народните представители, но повечето от тях не знаеха какво ще гласуват. Така, че ако бъдат приети тези промени - вето е задължително“.

Представители на десните партии излязоха на мирен протест и в Бургас пред Областна администрация тази вечер заради несъгласие с промените в Изборния кодекс, гласувани от Правната комисия в парламента.  Става дума за предложение, според което преференциите се броят, само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота.

Реакции от протеста в Бургас можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Номерата пред партиите и преференциите в бюлетините да се различават, решиха депутатите

Мнозинството в парламента подкрепи тази вечер предложението на ГЕРБ в бюлетините номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100,..

обновено на 14.02.19 в 21:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и..

публикувано на 03.08.24 в 20:22

Хърватия отрече да е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария

Хърватия отрече твърденията на унгарското правителство, че е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария след руското нашествие в Украйна, и повтори предложението си за дългосрочно сътрудничество в замяна на прекъснатите руски доставки..

публикувано на 03.08.24 в 19:53

Модернизират дома за стари хора в с. Караисен

С финансиране от близо 3 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде разширен и модернизиран Домът за стари хора в павликенското село Караисен.  В социалното заведение ще бъде изградена малка пречиствателна станция за битови..

публикувано на 03.08.24 в 19:46

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожар гори край невестинските села Илия и Църварица, съобщава БТА. Директорът на пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев каза, че огънят е локализиран в две направления, но в други две продължа все още да гори. Към момента са засегнати са около 1000..

публикувано на 03.08.24 в 19:39