Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев за протеста на аптеките: В нито една държава от ЕС няма такова напрежение

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че от 3 600 аптеки в страната, над 2 100 са въвели новата система за верификация на лекарствата и процесът продължава всеки ден. В коментар за  днешния протест,  при който над 700 аптеки не отвориха, Ананиев заяви :

"Не по-малко от 10 нови аптеки на ден! В този процес аз не виждам някакъв проблем. В разговорите с моите колеги от другите страни членки на ЕС, никъде в нито една държава няма протести или такова напрежение, каквото се създава при нас".

Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация на лекарствата до момента и тя работи стабилно, отчитат от Българската организация по верификация. Системата е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, заяви директорът на организацията Илиана Паунова.

Над 20 млн. сериализирани опаковки лекарства са качени в системата, която действа от 9 февруари. През първата седмица са забелязани някои технически неточности, свързани предимно с настройките на баркод четците. Доставчиците на софтуер са реагирали веднага, имат готовност да съдействат и да провеждат обучения за работа със софтуерните приложения, уверяват от Организацията по верификация.

От там напомнят, че системата за верификация е задължителна за всички страни-членки на ЕС и че в страната е предвиден плавен преход за внедряването ѝ, без санкции за аптеките.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петя Добрева

Над 800 аптеки в страната останаха затворени в знак на протест

Стотици аптеки в страната останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите...

обновено на 20.02.19 в 12:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на бушуващи пожари и политически страсти

Френски и шведски самолети се включиха в опит да бъде овладяна огнената стихия в България. По границата с Гърция, където бушува пожарът в планина Славянка, обаче огънят още не може да бъде овладян. Допълнителни затруднения създава минното поле в..

публикувано на 04.08.24 в 09:32

Продължава борбата с мащабния пожар в Калифорния

Хиляди пожарникари продължават да се борят с пламъците на най-големия горски пожар в САЩ, бушуващ в северната част на щата Калифорния. Огнената стихия бушува на около 160 километра северно от столицата на щата Калифорния – Сакраменто. Мащабите..

публикувано на 04.08.24 в 08:54

Държавата ще осигурява технически средства и софтуер за подпомагане обучението на деца с физически увреждания

Държавата да осигурява технически средства и софтуер за подпомагане обучението на деца с физически увреждания и със специфично разстройство на четенето, правописа и на аритметичните умения. Това предвиждат изменения в Наредбата за приобщаващото..

публикувано на 04.08.24 в 08:16
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

"Хизбула" съобщи за ракетна атака срещу Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" съобщи рано тази сутрин, че за първи път са атакували района на Бейт Хилел в Северен Израел с десетки ракети "Катюша". Световните агенции цитират изявлението на групировката, в което..

публикувано на 04.08.24 в 08:07

Почти без промяна в цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите у нас

Почти без промяна са цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на..

публикувано на 04.08.24 в 08:01
Антиислямски протест в Белфаст, 3 август 2024 г.

Десетки арести на крайнодесни демонстрации във Великобритания

Повече от 80 души са били арестувани след избухналите размирици по време на крайндесни демонстрации в различни градове във Великобритания. Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул,..

публикувано на 04.08.24 в 07:49

Протест в Свищовско заради безводието

На протест излизат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение...

публикувано на 04.08.24 в 07:43