Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъден за мащабна банкова измама ще става депутат в Молдова

Илан Шор
Снимка: „Фейсбук“

Неговите предизборни плакати са навсякъде, подкрепата за него е мощна: Илан Шор, макар и осъден за измама за смайващата сума от 1 милиард долара, не пести средства, за да бъде избран за депутат на парламентарните избори в Молдова в неделя, пише в свой репортаж АФП, предаде БТА.

„Никой няма да съжалява, че е гласувал за Шор“, казва, говорейки за себе си в трето лице, самият 31-годишен кандидат, който вече е кмет на Орхей, град в централната част на бившата съветска република.

От години страната е разделена между привърженици на сближаването с Москва, които изведоха на власт през ноември 2016 г. президента Игор Додон, и привърженици на евроинтеграцията, сред които има и членове на правителството. А това на свой ред води до постоянни политически кризи.

Според социологическите изследвания три партии - управляващата Демократическа партия на Молдова, социалистите на проруския президент Игор Додон и един проевропейски десноцентристки алианс, ще влязат в парламента.

Ако никоя от тези формации не спечели мнозинство, за да сформира самостоятелно правителство, опасяват се анализаторите, ще последва нов период на нестабилност.

В Орхей цари оптимизъм: влизането в парламента на Илан Шор, начело на негова собствена партия, изглежда гарантирано, благодарение на смесената избирателна система, която обединява пропорционалната и мажоритарната.

Самият той се самоопределя като „бизнесмен“. Роден в Тел Авив, с родители от молдовски произход, осъден през 2017 г. на 7,5 години затвор за ролята си в гигантска банкова измама, той остава на свобода в очакване да бъде разгледано обжалването му.

Аферата, която е свързана със съмнителни трансакции на стойност 1 милиард долара, извършени през 2014 г. от трима молдовски банкери, беше определена като „кражбата на века“. Парите, чиито следи така и не бяха открити, представляват около 15 процента от БВП на страната. Според американската одиторска компания „Крол“ Илан Шор, президент на управителния съвет на една от трите банки, е бил основният бенефициент. Редица други видни политици са получили част от тази сума, трансформирана след това в държавен дълг - значително бреме за Молдова, най-бедната страна в Европа.

Месец след като бе обвинен, Шор, който твърди, че е невинен, беше избран за кмет на Орхей с повече от 60 процента от гласовете и вече се цели в парламента.

По време на кампанията си в южната част на страната той заяви, че „корупцията е най-сериозният проблем за Молдова“, но и че този „бич“ засяга най-вече съдебната система.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентарните избори в Молдова са на 24 февруари.

„Фейсбук“ изтри молдовски профили преди изборите в страната

„Фейсбук“ съобщи днес, че е премахнала над 200 „неавтентични“ потребителски акаунти, някои от които били свързани с правителствени служители, предаде Би Би Си. Молдовците ще избират нов парламент на 24 февруари. Една от най-бедните страни в Европа..

публикувано на 14.02.19 в 13:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02