Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон обяви, че Сергей и Юлия Скрипал са живи

Сергей Скрипал
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу заяви в публикувано днес интервю за руската агенция Интерфакс, че Сергей и Юлия Скрипал са живи.

„Мога да потвърдя, че те са живи. И мога да потвърдя, че искането на руското посолство за среща с тях им е било предадено“, заяви сър Бристоу.

Той допълни, че Скрипал не искат да се срещат с руски дипломати и подчерта, че „е ясно, защо не желаят това“.

Британският посланик посочи, че двамата се намират на сигурно място и задължение на Лондон е да ги защити. Но Великобритания не е заинтересована от съвместно разследване с Русия.

„Имаме много повече информация по делото „Скрипал“, отколкото се появява в медиите“, каза още Бристоу.

На 4 март 2018 г. британските власти съобщиха, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити на пейка в безсъзнание в английския град Солсбъри. По-късно бе обявено, че са били отровени с бойно отровно вещество „Новичок“, като за инцидента, от който те се възстановиха след седмици, Лондон обвини Москва. Кремъл категорично отрича връзка със случилото се.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сергей Скрипал

Свързват руски десантчик с отравянето на Скрипал и Гебрев

В нова поредна публикация за лицето, за което се подозира, че може да е свързано с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания и на Емилиян Гебрев в България, британският разследващ сайт „Белингкат“ изнася нови данни за служителя на руското..

публикувано на 21.02.19 в 19:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Д-р Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина, не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна за 4 – 5 години. Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05