Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима в ареста за имотни измами за 300 000 лв.

| обновено на 27.02.19 в 18:57
Директорът на СДВР Георги Хаджиев
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави "под стража" и четиримата задържани за имотни измами. Според магистратите, срещу тях са събрани достатъчно доказателства, че са отнели имоти на самотни възрастни хора и хора с психични заболявания. Има и опасност на свобода те да извършат нови престъпления. Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд.

Престъпна група, в която е членувал и бивш нотариус, е успяла да отнеме 23 имота за около 300 000 лв. от самотни възрастни хора и хора с психични заболявания. Други девет имота са били спасени, благодарение на намесата на спецпрокуратурата и СДВР.

Четиримата участници в престъпната група за имотни измами бяха изправени тази вечер пред Специализирания наказателен съд, който трябва да реши да ги остави ли за постоянно в ареста. 

Бившият нотариус е подпомагал  групата с консултации и им е препоръчвал при кого да отидат за финализиране на сделките. Няма данни обаче в схемата да е замесен действащ нотариус, каза шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Отстраненият нотариус е Борис Янков - редови член на групата, заедно с Любомир Янев и Емил Янев. За ръководител спецобвинението сочи Георги Янев.

Измамите се реализирали по три схеми -  жертвите им подписвали празни пълномощни, с които измамниците прехвърляли собствеността им на свои близки, роднини или фирми. Втората - фалшиви свидетели, които да декларират, че член на групата владее имота повече от 10 години , тоест  - станал е негова собственост по давност. И третата -  саморъчни завещания, нарочно състарени за автентичност. 

Хаджиев и наблюдаващият прокурор Ваня Христова обясниха за имоти на каква стойност става дума.

„Предвид характера на престъплението, може да се каже, че на този етап е установено, че групата е генерирала един значителен финансов ресурс. Става дума за недвижими имоти, които са на значителна стойност около 300 и над 300 000“ лева, каза Христова.

„Трябва да излезе оценителна експертиза. Няма как да кажем към момента“, посочи Хаджиев.

Той обясни и схемата, по която измамниците са успели да отнемат имотите на самотни възрастни хора и хора с психични проблеми.

„Част от имотите са придобити чрез въвеждане в заблуждение на носителите на правата - говорим за собствениците, използвайки тяхната неопитност и неосведоменост. В същото време насреща нямаме получаване на имотна облага или в някои от случаите говорим за предоставяне на телевизор или хладилник в много минимален размер. В друга част от сделките част от организираната престъпна група е подготвила свидетели, които да участват в нотариалните производства, за да потвърдят пред нотариуса, че собственикът на имота го владее повече от 10 години. В част от другите сделки имотите са придобивани чрез неистински документи, на които им е придаден вид, че изхождат от стара архива“, каза Хаджиев.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от  152 км/ч на палубата на самолетоносача "Джузепе Гарибалди" на котва в пристанището на Таранто...

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила . Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена . По думите му ДБ е склонна да..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в престъпно сдружение за разпространение на наркотици, съобщиха от МВР. При проведените действия..

публикувано на 14.07.24 в 12:14