Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обеща на Ким брилянтно бъдеще за КНДР

| обновено на 27.02.19 в 17:42
Доналд Тръмп с Ким Чен-ун в началото на срещата им в Ханой.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун стиснаха ръце в началото на днешната си втора среща във виетнамската столица Ханой, предаде АФП.

Тръмп обеща на Ким „брилянтно бъдеще“ за КНДР, ако комунистическата страна се откаже от ядрените си оръжия. Държавният глава на САЩ прогнозира „много успешна среща“, докато двамата се подготвяха да вечерят в луксозния х-л „Софител Ледженд Метропол“ в продължение на историческата си среща в Сингапур миналия юни.

Преди вечерята те имаха 20-минутни преговори на четири очи. Тръмп повтори виждането си, че Северна Корея има „огромен икономически потенциал“.

От своя страна Ким Чен-ун обеща да направи всичко по силите си, за да постигне резултат от срещата, който да бъде приветстван от всички.

„Уверен съм в големия резултат, който ще бъде постигнат този път. Ще направя всичко възможно за тази цел“, заяви лидерът на КНДР. 

На днешната вечеря Тръмп беше придружен от държавния секретар Майк Помпейо и от и.д. шеф на кабинета си Мик Мълвейни. Ким пък бе заедно с топсъветника си Ким Йон-чхол и с външния министър Ри Йон-хо.

Утре двамата държавни ръководители ще имат още срещи и тогава се очакват евентуални важни съобщения. По-късно Белият дом уточни, че в края на срещата в четвъртък ще има церемония по подписване на съвместно споразумение, която ще бъде последвана от пресконференция в 15:30 часа (10:30 часа българско време). След вечерята им Тръмп написа в „Туитър“, че е имал страхотна среща с Ким Чен-ун в Ханой. Тя ще продължи в четвъртък с 45-минутна среща на четири очи.

Преди да отпътува за Виетнам американският президент Доналд Тръмп се опита да смекчи очакванията от предстоящата среща, като заяви, че не бърза да сключи ядрено споразумение с Ким Чен-ун. В Сеул обаче се надяват, че двамата лидери формално ще обявят край на корейската война.

В навечерието на срещата на върха руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Съединените щати са потърсили съвета на Москва как да водят диалога със Северна Корея, загърбвайки ултимативното отношение.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виетнам е домакин на срещата САЩ - Северна Корея.

Очаква се Пхенян да поеме пред Вашингтон конкретни ангажименти за ядрено разоръжаване

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще разговарят по-късно днес във виетнамската столица Ханой. Това е втората среща между двамата в рамките на 8 месеца. Очакванията са Пхенян да поеме конкретни ангажименти за ядрено..

публикувано на 27.02.19 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера..

публикувано на 28.07.24 в 07:31

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният..

публикувано на 28.07.24 в 04:58