Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМС на САЩ приеха на въоръжение палубния вариант на Ф-35

Ф-35С - палубният вариант на американския изтребител от пето поколение Ф-35.
Снимка: ВМС на САЩ

Военноморските сили на САЩ обявиха, че палубният вариант на изтребител Ф-35 тип Стелт вече е на въоръжение на американските самолетоносачи, важно събитие за този най-скъп самолет в историята, предаде БТА.

„Ф-35C е в експлоатация, готов за битка и за победа“, обяви командващият силите на морската авиация вицеадмирал Деулф Милър, цитиран от АФП.

„Добавяме изключителна оръжейна система към арсенала на нашата морска авиация, която ще подсили значително нашите въоръжени сили“, посочи вицеадмиралът.

В официално комюнике ВМС на САЩ уточниха, че Ф-35C е „достигнал началната си оперативна способност“. И посочиха, че новият изтребител, едно технологично бижу, способно да се изплъзва и от най-усъвършенстваните радари, вече е готов да бъде разположена на американските самолетоносачи.

Стартирала в началото а 90-те години Ф-35 е най-скъпата оръжейна програма в американската военна история, с обща прогнозна стойност за Пентагона от близо $400 млрд. Целта е през следващото десетилетие да бъдат произведени почти 2500 машини.

Като се прибави и стойността на поддръжката, съвкупната цена на Ф-35 е $1500 милиарда за цялата продължителност на програмата, до 2070 г.

В различните си разновидности Ф-35 вече е на въоръжение във военновъздушните сили на САЩ (вариант Ф-35А), в корпуса на морската пехота (Ф-35В – с късо излитане и вертикално кацане), в американския флот (Ф-35С, със сгъваеми криле), в израелските, италианските и британските военновъздушни сили, съобщи американската компания „Локхийд Мартин“, която произвежда самолета.

Привържениците на Ф-35 хвалят неговата Стелт технология, която му позволява да не бъде улавян от радарите, свръхзвуковата му скорост, маневреността и разнообразните му сензори, които дават на пилота ненадминат достъп до широк кръг информация.

САЩ за пръв път използваха Ф-35 в бойни действия през септември 2018 г., за да бомбардира талибански цели в Афганистан. Използваният самолет беше Ф-35В на морската пехота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е струвала на Русия вчерашната въздушна атака над Украйна

Русия е изхарчила над един милиард долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна, изчисли украйнското издание на „Форбс“. Публикацията е от късно снощи, малко преди да започне втората поредна нощ на бомбардировки над страната.  Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна Между 1,2 милиарда..

публикувано на 27.08.24 в 13:34
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Готови сме да дадем време на новия вътрешен министър

" Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време , за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър , за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България"...

публикувано на 27.08.24 в 13:32
Новият вътрешен министър Атанас Илков

Новият министър Атанас Илков: Няма да има сътресения в МВР

Няма да има сътресения в МВР. Това заяви новият вътрешен министър Атанас Илков при встъпването на поста. Той допълни, че хората в министерството трябва да работят спокойно. Новият вътрешен министър Атанас Илков уточни, че ако се наложат промени в МВР, те ще бъдат козметични, и то ще бъдат на места, където това се налага заради слабата..

публикувано на 27.08.24 в 13:28
Атанас Атанасов и Кирил Петков

ПП-ДБ предлага кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушвани в парламента

От ПП-ДБ предлагат номинираните за български еврокомисар от МС да бъдат одобрявани и гласувани от парламента. Това заяви съпредседателят Кирил Петков: "За това още днес ние ще напишем писмо и към министър-председателя, и към председателя на Народното събрание да придвижат максимално бързо нашата предложена процедура, така че всяка една номинация, която..

публикувано на 27.08.24 в 13:19
Красимира Катинчарова

Депутатите на "Величие", близки до Ивелин Михайлов, искат промени в Конституцията, за да отпадне "домовата книга"

Независимите депутати от "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, обявиха, че внасят в деловодството промени в Конституцията, така че тя да се върне към процедурата по избиране на служебни правителства отпреди промените през декември. Красимира Катинчарова обяви, че целта е да се преодолее политическата криза, а не..

публикувано на 27.08.24 в 13:14
Антон Златанов

Мигрантският натиск е намалял със 70%. Екипът на Фронтекс остава до края на годината

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 12:47