Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капсулата на "Спейс eкс" пристигна в МКС

В капсулата пътуваше 90-килограмовият манекен Рипли, който има сензори около главата, врата и гръбначния си стълб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капсулата "Дракон" на компанията Спейс eкс пристигна в Международната космическа станция, съобщиха от НАСА. Това е последното от редицата изпитания, които капсулата трябва да премине, за да получи одобрение от американската космическа агенция за транспортиране на хора. 

Скачването започна малко преди 13 часа българско време на над 400 километра над повърхността на Земята, коментира Франс прес. 27 часа по-рано, капсулата беше изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида. 

Екипът на Международната космическа станция се състои от американец, руснак и канадец.

Мисията на "Дракон" е тест преди планирания полет с човек на борда по-късно през годината.   

В капсулата пътуваше 90-килограмовият манекен Рипли, който има сензори около главата, врата и гръбначния си стълб.     

След 30 години космически мисии, през 2011 г. НАСА започна да възлага договори за тяхната логистика. Предвижда се "Спейс екс", управлявана от милиардера Елън Мъск, да получи 2,6 млрд. долара за 6 полета от и до земята.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„Спейс Екс“ изстреля космическа капсула с манекен към МКС

Компанията „Спейс Екс“ изстреля към Международната космическа станция (МКС) космическата капсула „Драгън“, която е предназначена за астронавти, но ще бъде изпробвана с манекен с човешки ръст в първия й полет, предадоха информационните агенции...

публикувано на 02.03.19 в 10:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1..

публикувано на 10.07.24 в 19:41

Общинският съвет в Добрич ще заседава по повод търг за продажба на общински имот

Общинският съвет в Добрич ще заседава извънредно следващия понеделник след внесено искане от граждани по подозрения за извършени нарушения при провеждането на търг за продажба на общински имот. По проблема извънредно са провели съвместно заседание..

публикувано на 10.07.24 в 19:32

Осъдиха на 20 г. затвор 22-годишен от Бобов дол, пребил и ограбил жена в центъра на миньорския град

20 години затвор постанови състав на Окръжния съд в Кюстендил за 22-годишния Християн Г., който през април миналата година жестоко преби и ограби 56-годишна жена  в центъра на Бобов дол. Грабежът е бил придружен с опит за убийство, пише в..

публикувано на 10.07.24 в 19:26

Съдът в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп

Окръжният съд в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп на длъжностно лице в България, с цел да не бъде издаден фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата.  Подсъдимият трябва да заплати и глоба от 1000 лева...

публикувано на 10.07.24 в 19:15

В Монтана раздават вода заради високите температури

В Монтана раздават вода заради високите температури. Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на..

публикувано на 10.07.24 в 19:05