Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капсулата на "Спейс eкс" пристигна в МКС

В капсулата пътуваше 90-килограмовият манекен Рипли, който има сензори около главата, врата и гръбначния си стълб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капсулата "Дракон" на компанията Спейс eкс пристигна в Международната космическа станция, съобщиха от НАСА. Това е последното от редицата изпитания, които капсулата трябва да премине, за да получи одобрение от американската космическа агенция за транспортиране на хора. 

Скачването започна малко преди 13 часа българско време на над 400 километра над повърхността на Земята, коментира Франс прес. 27 часа по-рано, капсулата беше изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида. 

Екипът на Международната космическа станция се състои от американец, руснак и канадец.

Мисията на "Дракон" е тест преди планирания полет с човек на борда по-късно през годината.   

В капсулата пътуваше 90-килограмовият манекен Рипли, който има сензори около главата, врата и гръбначния си стълб.     

След 30 години космически мисии, през 2011 г. НАСА започна да възлага договори за тяхната логистика. Предвижда се "Спейс екс", управлявана от милиардера Елън Мъск, да получи 2,6 млрд. долара за 6 полета от и до земята.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„Спейс Екс“ изстреля космическа капсула с манекен към МКС

Компанията „Спейс Екс“ изстреля към Международната космическа станция (МКС) космическата капсула „Драгън“, която е предназначена за астронавти, но ще бъде изпробвана с манекен с човешки ръст в първия й полет, предадоха информационните агенции...

публикувано на 02.03.19 в 10:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР, и постъпила жалба от..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Росен Желязков

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 12:25

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж е открит мъртъв  при гасене на пожар в жилищен блок в благоевградския квартал "Струмско".  Сигналът за  горящ апартамент на петия етаж  в  жилищна сграда на централната  улица "Броди" е подаден в късния следобед вчера.  Сред..

публикувано на 28.03.24 в 12:22

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю..

обновено на 28.03.24 в 12:08