Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжирската полиция разпръсна протестиращи студенти с водни оръдия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжирската полиция използва днес водни оръдия, за да разпръсне студенти, участвали в протестен поход към сградата на Конституционния съвет в столицата, където трябва да бъде внесена кандидатурата на сегашния президент Абделазиз Бутефлика за пети мандат. Това съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Стотици студенти се събраха в столицата и в други алжирски градове днес, последния ден, в който може да се подават кандидатури за президентските избори на 18 април. Метрото в столицата Алжир беше затворено рано следобед, както и магистралата, свързваща летището с центъра на града, за да се попречи на студентите да достигнат до центъра на Алжир, според местни медии.

Информационният портал TSA (Tout sur l'Algerie) съобщи, че броят на демонстрантите по централните площади и улици непрекъснато расте, предаде ТАСС. Хиляди хора скандират "Не на пети мандат на Бутефлика!". На площад Оден, където е един от най-големите митинги, пристигат полицейски подкрепления.

Със специална техника е преграден пътят от центъра на столицата към района Баб Езуар, където живеят много опозиционно настроени младежи. За да попречи на студентите да се присъединят към демонстрациите, полицията затвори изходите на университетското градче на Алжирския университет.

Улични акции днес има в Оран, Анаба, Тлемсен, Мостаганем, Скикда, Тизи Узу, Гелма, Тиарет, Уаргла, Буира, Бордж бу Ареридж, Ум ел Буаги, Маскара.

В сблъсъците вчера бяха ранени 200 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експлозия в завода за целулоза

Няма опасност за живота на пожарникарите, пострадали в свищовския завод "Свилоза"

Няма опасност за живота на двамата пожарникари, които пострадаха при експлозия в свищовския завод "Свилоза".  Взрив в завода за целулоза край Свищов Възникналият на мястото пожар вече е овладян. Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Министърът на вътрешните работи обясни причините за инцидента:  "При..

публикувано на 29.07.24 в 14:55

Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник". Горят сухи треви и храсти. Установено е, че се е запалила поляната срещу блока в посока бившите утайници на нефтозавода . Няма опасност за хората, огънят е далеч от утайниците, в които има запалими вещества. Огънят обаче е обхванал и обработваните частни градини в..

публикувано на 29.07.24 в 14:23
Снимката е илюстративна

Десетки малки читалища имат нужда от детска литература

Нека зарадваме четящите деца и им дадем възможност да откриват нови книжни приключения! Това е призив на Регионална библиотека "Николай Вранчев" в Смолян, която започна кампания за дарение на запазени детски книги и енциклопедии в полза на малки читалищни библиотеки от областта. Целта на кампанията е да се подкрепят читалищните библиотеки..

публикувано на 29.07.24 в 14:14

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 13:50
Асен Генов

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно..

публикувано на 29.07.24 в 13:50

Главчев: Работим, докато трябва - най-добре е да се състави редовен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев отново даде да се разбере, че би останал на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство: "Работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат", каза Главчев, след като по-рано днес..

публикувано на 29.07.24 в 13:46
Съдебна палата

Съдът пусна под гаранция задържания за оскверняване на "Мемориал дьо ла Шоа" в Париж

Софийската градска прокуратура задържа за 72 часа български гражданин, разследван от френските власти за участие в изрисуването на 35 червени ръце на стена на "Мемориал дьо ла Шоа", както и на сгради в 4-ти и 5-и район в Париж. От държавното обвинение уточняват, че за мъжа - посочен само с инициалите Г.Ф.,  е издадена Европейска заповед за арест..

публикувано на 29.07.24 в 13:37