Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Процедурата по отдаване на концесия на летище "София" се улеснява с приетите промени в закона

| обновено на 07.03.19 в 10:00
Снимка: БГНЕС

Процедурата по отдаване на концесия на летище "София" е улеснена с промените в закона, приети на първо четене от Народното събрание.

Предложените изменения предвиждат премахване на безкрайната солидарна отговорност на концесионера, която надхвърля изискванията на европейското законодателство.

Решава се и проблемът с обезщетението на концесионера за направени инвестиции в летището при форсмажорни обстоятелства.

Депутатите приеха за концесия с трансграничен интерес спорове по договора да могат да се решават от арбитражен съд.

Промените в Закона за концесиите, внесени от Министерския съвет, изчистват 3 обстоятелства, които спъват процедурата за отдаване на летище „София“ на частен оператор.

С внесените поправки в закона се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище „София“ на концесия.

Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти се удължава вече 4 пъти и последният е до 3-ти април.

Парламентът ще обсъжда окончателно Закона за социалните услуги.

Със закона за социалните услуги за първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастните хора, които не могат да се самообслужват, както и за хора с увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон.

Общините ще са тези, които ще предоставят асистентските услуги.

Те ще са безплатни за хората без доходи. Останалите ще заплащат различна сума от таксата - 10, 20 или 50% от нея, по индивидуална преценка на всеки случай. Оценката ще се прави от общинските служители.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33