Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Горанов: Опростените пари на вероизповедание са нищожни спрямо 40-те млрд. приходи в бюджета

Финансовият министър Владислав Горанов
Снимка: eu2018bg.bg

Осигуровки, данък по закона за физическите лица, декларирани от страна на вероизповедания и корпоративен данък ще са опростените задължения по Закона за вероизповеданията, обясни финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

Той посочи, се става дума за особен случай след приемането по-рано днес на поправки, опростяващи някои от задълженията на официалните вероизповедания в страната.

Това са неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство.

“Едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. За цялата примерно 2019 г. полагащата се за това вероизповедание субсидия нямаше да бъде достатъчна дори за покриването на тези задължения. Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема. Без да омаловажавам размера на сумата, тя представлява относително малка сума спрямо 40-те милиарда приходи в бюджета", каза Горанов.

Финансовият министър напомни, че и президентът може да амнистира публични вземания:

“Преценката на народните представители по целесъобразност беше те да предложат този механизъм“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът. Става дума за неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се..

обновено на 08.03.19 в 12:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец...

публикувано на 18.08.24 в 14:03
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове и подчерта, че е в ход укрепване на беларуско-украинската граница.  "Тя е минирана, както никога досега“, каза той в интервю за телевизионния канал "Россия 1"...

публикувано на 18.08.24 в 13:35

Тежко е състоянието на 7 от пострадалите при катастрофата на пътя Ямбол - Сливен

Тежко остава състоянието на седем от деветимата пътници, пострадали при днешната катастрофа на пътя Ямбол - Сливен. Инцидентът стана рано сутринта до пътния възел "Хаджи Димитрово". При сблъсъка между бус и лек автомобил на място загина 49-годишният..

публикувано на 18.08.24 в 13:33

Радев изрази съболезнования на близките на Кирил Писарски

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски.  Създателят на редица детски телевизионни предавания, сред които и популярното през миналия век състезание "Бързи, смели, сръчни", почина в събота, на..

публикувано на 18.08.24 в 13:30
Служебният министър Найден Тодоров

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските..

публикувано на 18.08.24 в 13:25
Пожарът се вижда от километри

Пожар гори в природен парк "Рилски манастир"

Пожар е възникнал малко преди обяд в района на язовир "Калин", на около 2400 м. надморскса височина, съобщава от ПП "Рилски манастир". Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа "Чала" под язовира. От Противопожарната служба в..

публикувано на 18.08.24 в 12:36
УМБАЛ

Стабилизирано е състоянието на пострадалата в Пирин туристка

Състоянието на пострадалата вчера в Пирин туристка е стабилизирано. Тя е в реанимация, съобщиха за БНР от столичната болница "Света Анна". Жената, която е с множество контузии и травми, беше откарана там с медицинския хеликоптер. Въздушната..

публикувано на 18.08.24 в 12:27