Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва великденските пости с по-скъпа трапеза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С много по-скъпа от миналата година трапеза посрещат в Кипър днешния Чист понеделник, първия ден на Великия пост. Той е официален неработен ден в страната и по традиция се празнува от кипърците на открито, с пикник и пускане на хвърчила, с които да отлети злото.

В първия ден на Великия пост на трапезата в Кипър се слагат специален хляб, риба и различни морски дарове, пресни зеленчуци, салати, плодове. Тази година тя струва значително повече, тъй като обилните дъждове, ниски температури, сняг и градушки през последните месеци нанесоха големи щети на селското стопанство, като унищожиха редица насаждения, в някои райони дори напълно.

Рекордното поскъпване, установено в проведеното специално проучване на пазара от Обсерваторията по цените към икономическото министерство, е при парниковите корнишони - 734%. Със 75% по-висока е цената на пресните картофи. За домати се плаща с 58% повече. Цените на патладжана, чушките и карфиола са се удвоили в сравнение с миналата година. С около 20% са поскъпнали портокалите и мандарините.

Цените на замразените морски дарове са почти същите или дори малко по-ниски в сравнение с миналата година.

Специализираното проучване на държавната обсерватория установи и значителни разлики в цените на продуктите в различните магазини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Части от Севлиево останаха без електричество заради авария

Авария в трафопост на изхода на Севлиево, в посока Габрово, остави снощи части от града без електричество.  Захранването е възстановено.  По информация на общинската администрация, един служител на електроразпределителното дружество, обслужващо района, е пострадал и е откаран в областната болница в Габрово.

публикувано на 13.08.24 в 02:14

10 постройки са изгорели при пожара край Златосел, предстои оценка на щетите

Около 21 часа снощи беше ограничен пожарът край брезовското село Златосел, при който изгоряха общо 10 постройки, от които четири вили.  В гасенето се включиха а 11 противопожарни екипа, горски служители и доброволци, както и два хеликоптера от авиобаза Крумово.  Служебният премиер Димитър Главчев се запозна на място със ситуацията...

публикувано на 13.08.24 в 02:08

Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина

Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина. Горят производствени цехове на няколко компании. Дим покри града. Продължават да горят дървета, къщи и автомобили. Евакуират се хора, застрашени от пожара. Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица Успешна акция на пожарникарите спаси..

публикувано на 12.08.24 в 21:27
Людмила Петкова

Финансовият министър Людмила Петкова е приела да остане на поста и в новия служебен кабинет

Служебният министър на финансите и вицепремиер Людмила Петкова е приела да остане на поста и в следващото служебно правителство, потвърдиха за БНР от нейния екип. Петкова е приела поканата на номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, като по-рано от финансово министерство отказаха коментар относно разговорите. Възможно е Людмила..

публикувано на 12.08.24 в 21:21

Изключително висок риск от чума по дребните преживни животни в общините Елхово и Болярово

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 г. в района бяха унищожени над 3300 овце и кози. В Турция, за разлика от Гърция и Румъния, няма официално обявени огнища   на чума по дребните преживни..

публикувано на 12.08.24 в 20:33

Бедствено положение заради пожар между харманлийските села Коларово и Изворово

Бедствено положение беше обявено в харманлийските села Коларово и Изворово заради пожар, който възникна в късния следобед, обяви областният управител на Хасково. Пламъците са избухнали при температура от 37 градуса по Целзий. Има изгорял трактор. Тепърва ще се проверява дали машината е работила в час забранен за селскостопанска работа...

публикувано на 12.08.24 в 20:17
Божидар Андреев и Пламен Братойчев (на втори план вляво).

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града "Стария бряст" и парична премия. Радев определи щангите като "един от успешните спортове на..

публикувано на 12.08.24 в 20:00