Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се отказа от амнистията на дълговете на Главното мюфтийство

| обновено на 13.03.19 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат амнистирани, а разсрочвани. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов:

"Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 година, а не амнистиране, както беше досега. Дългът е неизискуем. Всички неизпълнени производства от НАП се спират и ще бъдат временно преустановени, докато не определим и срока, в който ще бъдат направени. Задълженията са обезпечени напълно".

ГЕРБ се отказа от амнистията на дълговете на Главното мюфтийство и ще внесе изменение за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, натрупани към края на миналата година. Срокът на разсрочване на задълженията ще се определи в последствие. 

Всички неизпълнени производства от НАП се спират, докато не се определи срокът за разсрочване на дълга. Отсрочката ще отблокира частично получаването на държавната субсидия от мюфтийството. 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви: "Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона. Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите".

От ВМРО приветстваха решението.

„Не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали, така че ние сме напълно доволни с това решение, което днес нашите партньори от ГЕРБ обявиха и смятаме, че това беше правилният път да се вслушаме в думите на хората, които на улицата казаха много ясно, че това не е правилният път. Отлагането на задълженията е правилен път. Така е правилно, честно и справедливо“, коментира депутатът Александър Сиди.

Валери Симеонов от НФСБ коментира по-рано: "Въпросът с опрощаването не беше съгласуван, нито беше коментиран даже с нас. Аз не мога да разбера ние като лукови глави ли стоим тук в тази коалиция, и да не би някой да си въобразява, че ей така ще подкрепяме и ще нарушим основните принципи, които са ни събрали в тази коалиция? Няма да стане. Ако Бойко Борисов не даде назад, ще има много сериозни проблеми в коалицията".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18