Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България винаги се е стремила към Брекзит със сделка

Всички трябва да работим за среща Русия – НАТО, смята премиерът

| обновено на 14.03.19 в 14:53
4
Снимка: пресслужба на МС

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното си посещение в Азербайджан, съобщиха от пресслужба на МС.

Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В обръщението си към участниците във форума Борисов заяви, че само за последните 10 дни два пъти е говорил с британската премиерка Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан-Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички.

Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема с името на Македония. И изрази убеденост, че „всички трябва да работим за среща НАТО – Русия“.

„По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в Баку министър-председателят. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света.

„Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.

В рамките на визитата си Борисов обсъди с Илхам Алиев възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. България очаква тази година азерската петролна компания СОКАР да започне да инвестира в газоразпределителната ни система:

"Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година очакваме СОКАР да започне своите инвестиции в газоразпределителната система в България, в населените места, които имат две цели - конкурентоспособност и чистота на въздуха. Второто изключително важно нещо, което очакваме от вас, да окуражите участието на СОКАР в газовия хъб", заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си в Баку с президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“. Борисов посочи, че България разглежда Азербайджан като важен източник за разнообразяване на газовите доставки. "През газовата връзка с Гърция, която трябва да бъде готова догодина, България ще може да получава вече договорените 1 милиард кубически метра азерски газ годишно. Това синьо гориво ще идва до нашия регион през Трансадриатическия газопровод, който е част от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на България, че подкрепя връзките на страната му с Европейския съюз. По думите на Алиев, "между София и Баку има потенциал за политическо и енергийно сътрудничество".

„Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза от своя страна Алиев.

В рамките на форума Бойко Борисов се срещна и с президента на Молдова Игор Додон, с когото обсъди двустранните икономически отношения.

Премиерът заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави. „Това допълнително отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни“, изтъкна още министър-председателят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Бойко Борисов пристигна на посещение в Азербайджан

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум, съобщи пресслужбата на МС. По време на посещението си в Баку Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на..

обновено на 13.03.19 в 19:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще..

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните,..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия..

публикувано на 19.04.24 в 19:04