Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И "Воля" напуска парламента

| обновено на 14.03.19 в 16:19
Веселин Марешки
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Воля" напуска парламента, обяви на брифинг в Народното събрание председателят на партията Веселин Марешки, като отказа да обяви причините за решението.

"На съвещание на ръководството на партията и на парламентарната група взехме решение да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да ви го съобщя", заяви Марешки.

"Причините към момента не мога да ги споделя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте ми. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" в парламента е да осветява лъжите и манипулациите и в парламента, и в политиката, и като цяло в обществото, както и да сваляме маските на фалшивите политици и партии. Нека това наше решение от днес да го приемете като част от тази наша последователна политика", каза той. Следобед или в следващите дни ще ви дадем повече разяснения по темата", каза още Марешки. 

Напускането на „Воля“ няма да доведе до парламентарна криза, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, като обясни, че заедно с "Обединени патриоти" имат над 121 депутати:

"Просто това, което правим в момента, е да имаме заседание, и това го правим с осигуряването на кворума. Към настоящия момент мога да кажа, че и "Воля" са имали отговорна позиция, защото трябва всеки един да отстоява принципната позиция в българския парламент. Не смятам, че има парламентарна криза, защото знаете, че дейността на парламента работи. Към настоящия момент нямаме нито едно заседание (което да не е проведено – бел.ред.) след излизането на БСП, което ни дава възможност да сме уверени в това, което правим".

От "Обединени патриоти" също не видяха повод за притеснение. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов:

"Аз не мога да давам такива определения за парламентарна криза. На мене ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с едно добро темпо. Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли – работи. Добре ли работи – добре работи. Не виждам криза".

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че парламентарното мнозинство ще бъде стабилно въпреки решението на партия "Воля" да напусне Народното събрание. Каракачанов се изказа по адрес на депутатите от "Воля":

"В края на краищата решили да почиват, може би Великден наближава, пролетна умора влияе, времето се оправя, и без "Воля" ще съмне, и без хапчета ще съмне в парламента".

От БСП заявиха, че не са запознати с решението на партия "Воля". Лидерът Корнелия Нинова смята, че Веселин Марешки провежда разговори, които, по думите ѝ, имат цена: 

"Ние ги знаем тези движения напред-назад на "Воля" – ту подкрепят правителството, ту са в опозиция. Дайте да изчакаме и да видим колко време ще продължи, ще има ли цена това излизане и, евентуално, връщане".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Марешки: Искаме да приземим този парламент

Искаме да събудим и да приземим този парламент, защото не може да се занимаваме с дребнотемия месеци наред, при положение че съществените проблеми на хората – бедността, проблемите в здравеопазването и образованието, остават встрани. Това каза..

публикувано на 14.03.19 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър..

публикувано на 14.07.24 в 19:03