Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 370 000 убити за 8 години война в Сирия

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Над 370 000 души са убити, от които  от началото на войната в Сирия, навлизаща днес в деветата си година, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде БТА.

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, разполагащи с обширна мрежа от източници в цялата страна, съобщи АФП.

Убити са около 125 000 войници от сирийската армия и от съюзени с нея милиции, сочат новите данни на базираната във Великобритания организация СЦНЧП. Загинали са и 67 000 бойци от други, например кюрдски сили.

Освен това са убити и близо 66 000 джихадисти, по-специално от групировките „Ислямска държава“ и „Хаят Тахрир аш Шам“, бившия сирийски клон на Ал Кайда, добавят правозащитниците.

Общо около 13 милиона сирийци са били разселени или са избягали в други страни.

Избухнал по време на предприети от режима кръвопролитни репресии срещу мирни продемократични демонстрации, конфликтът в Сирия се превърна с течение на годините в комплексна война с участието на бунтовнически групировки, джихадистки движения и чуждестранни сили, водена на все по-разпокъсана територия, посочва АФП.

През последните години режимът на Башар Асад успя да си върне много изгубени територии, превзети преди време от бунтовници и джихадисти, благодарение на основните си съюзнници - Русия и Иран, но една трета от земите на страната все още не са под контрола на Дамаск.

Войната причини масови разрушения на инфраструктури и унищожи редица ключови сектори от икономиката, включително петролния.

Щетите се оценяват на 400 милиарда долара (353 милиарда евро).

Президентът Асад заяви в неделя, че страната му е в „икономическа блокада“ заради международните санкции, наложени на режима от началото на войната.

Изцяло в дипломатическа изолация от 2011 г. насам, сирийският режим от известно време плахо се завръща на регионалната сцена, заключава АФП във връзка със скорошните съобщения от Обединените арабски емирства и Бахрейн, че откриват отново посолствата си в Дамаск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дена. В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна..

публикувано на 06.08.24 в 11:04

"Зелено движение" започва разговори за осигуряване на демократично мнозинство в следващото НС

Партия "Зелено движение" започва тази седмица разговори с политическите сили в  страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание.  Целта е да се намери изход от политическата криза и да се върне доверието на гражданите в институциите и държавата,  съобщават от партията, председателствана от Тома Белев и Даниела..

публикувано на 06.08.24 в 10:38
Учебно-тренировъчният център за ученици

Измирски учебно-тренировъчен център привлича младите хора

Измирският учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания , привлича все повече български деца с интерес към космоса. Така преди дни Русе посрещна отбора си от деветима представители , които се докоснаха до голямата наука за планетите. Учебно-тренировъчният център за ученици "Space Camp..

публикувано на 06.08.24 в 10:37

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат за основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и..

публикувано на 06.08.24 в 10:19

Гърция: Максимални усилия за борба с пожара в планината Славянка

Гръцките огнеборци се опитват да ограничат движението на пожара по билото на планината Славянка, съобщават от Гражданската защита. Гръцките власти съобщават за разширяване на пожарния фронт по билото на планината Славянка. Огънят е преминал отново на българска територия. От гръцка страна се полагат максимални усилия и се действа..

публикувано на 06.08.24 в 10:12
Мария Гусева и Малина Соренко (от ляво на дясно)

Световната седмица на кърменето във Враца

По повод Световната седмица на кърменето във Враца се проведе неформална среща на бременни и кърмещи майки с консултанти от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене".  Домакин на дискусията е регионалната библиотека "Христо Ботев". Малина Сидоренко и Мария Гусева от Враца са част от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене"...

публикувано на 06.08.24 в 10:00

Бурята Деби взе четири жертви във Флорида

Най-малко четирима души са загинали в резултат на преминаването на бурята Деби в САЩ, предаде АФП. Стихията връхлетя вчера южния американски щат Флорида. Сред жертвите e 13-годишно момче, което е било премазано от повалено от бурните ветрове дърво. То е паднало върху караваната, в която момчето и неговото семейство живеели в Фанинг спрингс, в..

публикувано на 06.08.24 в 09:54