Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Алжир се съгласи да сдаде властта

Абделазиз Бутефлика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика се е съгласил да предаде властта на президент, който бъде избран, а на опозицията ще бъде разрешено да вземе участие в служебен кабинет, който ще следи за провеждането на изборите. Това съобщи на пресконференция в Москва алжирският външен министър Рамтане Ламамра. Той посочи, че правителството му е отговорило на легитимните искания на алжирския народ.

От седмици в северноафриканската страна има масови антиправителствени протести. Те бяха провокирани от решението на Бутефлика да се кандидатира за пети мандат на президентските избори, които бяха планирани за 18 април. Преди седмица обаче вотът бе отменен заради масовото недоволство. 

Хиляди студенти, университетски преподаватели и здравни работници по-рано днес отново излязоха на протест с призив Абделазиз Бутефлика да хвърли оставка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест в Алжир срещу президента Абделазиз Бутефлика

Алжирците отново демонстрираха с искане за оставката на президента

Множество алжирци отново поискаха оставката на алжирския президент Абделазиз Бутефлика. Според полицията в столицата Алжир демонстрантите сега са били повече, отколкото миналия петък, когато по улиците шестваха десетки хиляди хора. Многолюдни..

публикувано на 16.03.19 в 04:38
Абделазиз Бутефлика

Президентът на Алжир се отказва от кандидатурата си за пети пореден мандат

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика обяви, че се отказва от кандидатурата си за пети пореден мандат начело на страната и отлага изборите, насрочени първоначално за 18 април, а премиерът Ахмед Уяхия подаде оставка, съобщи Ройтерс. Поредното..

публикувано на 11.03.19 в 20:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов

Към 11 часа днес е постъпил сигнал за инцидент в производствен цех в Свищов. Според първоначалните данни при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари, съобщиха от МВР...

публикувано на 29.07.24 в 13:18
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Продължават гърмежите след пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Продължават гърмежите след пожара в складовете за пиротехнически изделия в Елин Пелин, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Петров, община Сандански, заедно с премиера Димитър Главчев, във връзка с пожара около..

публикувано на 29.07.24 в 13:11

Зачестяват измамите с бързи кредити

Увеличава се броят на измамите с бързи кредити, предупреждават от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. В нея се зачестяват сигналите за фирми - фантоми през летния сезон. От асоциацията изпращат няколко съвета към потребителите, които имат..

публикувано на 29.07.24 в 13:11
Калин Стоянов и Димитър Главчев

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб...

публикувано на 29.07.24 в 12:50

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за..

публикувано на 29.07.24 в 12:10