Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът прати екоминистъра да инспектира Шабленското езеро

2
Заради драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и заедно с областния управител на Добрич да провери лично ситуацията с Шабленското езеро. Борисов нареди да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

Същевременно Миглена Иванова – експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна, каза за „Хоризонт“, че аварийното изпускане на езерните води не е нарушило природните дадености. Тя информира и за ситуацията с изгорелите площи:  

„В границите на защитената територия са изгорели сухи тревни съобщества и тръстика на площ около 5 декара, а общата засегната площ е около 17 декара. За случая е уведомена Районна прокуратура Добрич”, каза Миглена Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Десетки видове птици без гнезда заради засушаване на Шабленския езерен комплекс

Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро е установил екип на Българското дружество за защита на птиците. Благодарение на засушаването десетки видове водолюбиви птици са загубили местообитанията си за гнездене...

публикувано на 19.03.19 в 17:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието..

публикувано на 04.08.24 в 19:05
Снимката е илюстративна, архив.

АПИ: Възстановено е движението при 41-ия километър на АМ "Тракия"

Възстановено е движението при 41-ия километър на магистрала "Тракия", съобщават от Пътната агенция. Там в късния следобед е станала верижна катастрофа в платното в посока София. Ударили са се три автомобила. По първоначална информация няма..

публикувано на 04.08.24 в 19:00
Вътрешно разселени палестинци в импровизиран лагер, построен сред развалините в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 3 август 2024 г.

Палестинска медия съобщи за убити 25 души в училища в Газа, Израел твърди, че мишена са били "Хамас"

Най-малко 25 палестинци загинаха, а няколко бяха ранени днес при израелски удар по две училища близо до град Газа , в които са подслонени разселени жители на анклава, съобщи палестинската информационна агенция УАФА, цитирана от Ройтерс. Израелските..

публикувано на 04.08.24 в 18:48
Заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ Джонатан Файнър.

САЩ призовават гражданите си да напуснат Ливан и разполагат повече военна мощ в Близкия изток

Съединените щати призоваха своите граждани да напуснат Ливан. Заместник-съветникът по национална сигурност на Белия дом Джонатан Файнър обяви, че САЩ разполагат още военна мощ в Близкия изток като превантивни и отбранителни мерки заради растящото напрежение..

публикувано на 04.08.24 в 18:38

Утре очакваме два самолета от Испания, които да помагат за гасене на пожарите

Утре очакваме от Испания да пристигнат два самолета, които ще подпомогнат действията ни за справяне с огнената стихия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с публикация във фейсбук профила си.  Готовността на Испания отново..

публикувано на 04.08.24 в 17:59

В 12 часа утре президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Представителите на групата на ИТН, на..

публикувано на 04.08.24 в 17:39
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната..

публикувано на 04.08.24 в 17:12