Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фейсбук“ забранява белия национализъм и сепаратизма

Марк Зукърбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Фейсбук“ обяви, че ще блокира „възхвала, подкрепа и изображения на бял национализъм и сепаратизъм“ във „Фейсбук“ и „Инстаграм“ от следващата седмица, предаде Би Би СИ.

Социалната медия също така обещава да подобри своята способност да идентифицира и блокира материал от терористични групировки.

Потребителите, които търсят екстремистко съдържание, ще бъдат автоматично пренасочвани към благотворителна организация за борба с крайнодесния екстремизъм.

Социалната мрежа е под силен натиск, след като нападател излъчи на живо в акаунта си атака над две джамии в Нова Зеландия на 15 март.

„Фейсбук“ по-рано допускаше известно съдържание от бели националисти, което не смята за расистко. Преди  „неща като американска гордост или баски сепаратизъм бяха разрешени, тъй като са важна част от идентичността на хората“.

Но днешна публикация в блога си медийният гигант обявява, че след три месеца на консултации с „представители на гражданското общество и академичните среди“ е станало ясно, че не може да има ясно разграничение между белия национализъм и теориите за превъзходство на бялата раса. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Импровизиран мемориал близо до джамията на Масджид Ал Нур в Крайстчърч.

Френска мюсюлманска организация ще съди „Фейсбук“ заради клането в Крайстчърч

Френският съвет на мюсюлманската вяра (ФСМВ) обяви днес, че ще съди интернет гигантите „Фейсбук“ и „Ютюб“, тъй като са разрешили публично излъчване в реално време на касапницата в две джамии в Нова Зеландия на 15 март, предаде АФП. Организацията..

публикувано на 25.03.19 в 15:13
Импровизиран мемориал близо до джамията на Масджид Ал Нур в Крайстчърч.

Нова Зеландия иска отговори от Фейсбук за излъчването на живо на атаката в Крайстчърч

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардън обяви, че ще поиска отговори от Фейсбук и другите социални медии за това как атаката срещу две джамии, при която бяха убити 50 души, е била излъчвана от нападателя на живо в платформите им. С думите, че..

публикувано на 17.03.19 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала около 200 терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза. Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца.  Инициативата "Инспектор по коланите" е на ОДМВР..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е..

публикувано на 28.03.24 в 17:02