Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха проверката по "Ало, Банов съм", не са открити данни за извършено престъпление

БСП ще представи нови документи по случая

| обновено на 12.04.19 в 14:48
Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура прекрати проверката по така наречения случай "Ало, Банов съм". От спецобвинението уточняват, че след анализ на събраното в рамките на проверката, не са открити данни за извършено престъпление от страна на министъра на културата Боил Банов.

Записи, разпространени от депутата от БСП Елена Йончева, свързани с ремонта на столичното Ларго, в които според нея Банов уговаря как да спести неустойка на фирмата, извършвала ремонта, са в основата на тази проверка. Бил е направен подробен анализ на всички етапи от проекта „Антична Сердика“ - договори, трудности, временни спирания на строително-монтажните работи. Снети са били обяснения от Йончева, самия Банов и други споменати в записите лица.

Държавното обвинение не е успяло да направи анализ на записите, предоставени от Елена Йончева, тъй като е констатирано, че те са "n-ти запис", не е получено копие и това фактически прави невъзможен анализ на тази флашка. Също така прокуратурата не е успяла да разпита и тайния свидетел, за който говореше Йончева поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност.

Решението за прекратяването на проверката е изпратено на Елена Йончева и колегите ѝ от БСП, които ще го обжалват. Следващата седмица ще бъдат представени още документи по случая, съобщи говорителят на парламентарната група на  „БСП за България“ Елена Йончева. 

„Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо съм“. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва „Ало, Ваньо съм“, оглави антикорупционният орган - КПКОНПИ и ние очакваме по същия начин последната афера - „Апартаментгейт“, да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност. Следващата седмица пред вас ще представим категорични доказателства затова, че господин Боил Банов е наредил фалшификации на документи. Ще ви предоставим тези документи“, заяви Йончева.

Тя каза още, че е има право да не разкрива източника на аудио записа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра, след..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56
Делян Пеевски

Пеевски е изпратил доклада за корупционните практики в Агенция "Митници" до МВР, Прокуратурата и ДАНС

Председателят на ДПС Делян Пеевски е изпратил до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. Това се казва в прессъобщение от ДПС. В текста се посочва, че в доклада..

публикувано на 24.07.24 в 07:53

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Симптом за слаба държавност

" Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред". Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар на новината, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев...

публикувано на 24.07.24 в 07:50

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46